Menu
in

Străinii fac bani din pârloagele românilor

Ţăranii români renunţă tot mai uşor la pământurile agricole moştenite şi preferă să lucreze la patron pe salarii infime. Nepăsarea lor este spe culată de investitorii străini cu poftă de muncă şi dorinţă de înavuţire. Cu bani puţini, întrucât un hectar de teren agricol costă, în medie, 1.000 de euro, în România se pot înfiinţa ferme destul de uşor. Peste 700.000 hectare de teren agricol au fost vândute străinilor Preţul unui hectar de teren arabil este mult sub cel din ţările occidentale.

Atraşi de preţul scăzut al terenului agricol, dar şi de pământul roditor, mii de fermieri străini decid să investească masiv în România. Ţara noastră se află pe primele locuri la nivel european în topul tranzacţiilor agricole, cu peste 700.000 hectare de teren agricol vândute străinilor.

Cele mai mari suprafeţe sunt deţinute de investitori din Italia (25 %) din terenurile cumpărate, Germania (15%), ţările arabe (10%), Ungaria (8%), Spania (6%), Austria (6%) sau Danemarca (5%). Aceştia contribuie puternic la revitalizarea agriculturii locale.

Ţara porţilor deschise

În timp ce alte ţări precum Ungaria, Austria sau Franţa interzic achiziţa de terenuri agricole de către străini, românii vor să le deschidă toate porţile din 2014. “Nu putem să facem notificări la Bruxelles, pentru că aşa sa negociat înainte de aderare. Încercăm însă să luăm o serie de măsuri, aşa cum se întâmplă în state precum Austria, de exemplu, pentru a preîntâmpina neregulile”, a declarat ministrul Agricuturii, Daniel Constantin.

Spre comparaţie, Ungaria pregăteşte o lege nouă prin care urmează să fie interzisă achiziţia de terenuri agricole de către străini, după cum a anunţat premierul Viktor Orban. În România, liberalizarea pieţei funciare va avea loc de la 1 ianuarie 2014. Această măsură va permite accesul direct al rezidenţilor persoane fizice la achiziţia de terenuri, după ce în prezent achiziţia se poate realiza doar prin intermediul companiilor care au sediu social în ţară.

Ambasadorul Italiei: UE nu va accepta interzicerea vânzării terenurilor din România către străini

1.000 de euro hectarul

România, cu circa 15 milioane de hectare de teren arabil, este pe cale să devină noul El  Dorado al agricultorilor în Europa. Mii de francezi, italieni, spanioli, britanici, germani, danezi, dar şi libanezi şi chinezi, încurajaţi de preţurile accesibile care sunt practicate în ţara noastră, mulţi europeni vin să-şi înfiinţeze exploatări agricole în ţara noastră.

Românii îşi vând acum terenurile agricole pentru 1.000 de euro hectarul, în medie, un preţ imbatabil în UE. Subvenţiile europene se ridică la 180 de euro pe hectar, jumătate din suma care poate fi obţinută în Europa de Vest.

Dar din 2014, noua Politică Agricolă Comună (PAC) ar trebui să pună la acelaşi nivel vestul şi estul Europei. Pentru a cumpăra în România, un agricultor occidental este obligat să creeze o societate în ţară, dar, din 2014, orice persoană cu reşedinţa în UE va putea cumpăra terenuri direct.

Doi tineri din Germania, agricultori în Suceava

Michael Liebscher şi Bertram Vogt, originari din regiunea Hanovra, în vârstă de 31 de ani, sunt absolvenţi de studii superioare în agronomie şi au profitat de preţurile mici din România. Aceştia au luat în arendă 1.000 hectare de teren agricol în judeţul Suceava pe raza a patru comune şi de patru ani fac agricultură performantă.

Aceştia demonstrează clar că se pot scoate profituri deloc de neglijat din agricultură şi tocmai pe mai multe terenuri din zona municipiului Fălticeni (judeţul Suceava), terenuri lăsate pârloagă de localnici. “La seceta care a fost, avem o producţie mai mică cu 20-25%, dar proft există şi suntem foarte mulţumiţi”, spun agricultorii.

În anii precedenţi, producţiile au fost mult mai bune: porumb – 7 tone la hectar, sfeclă de zahăr – 40 de tone la hectar, grâu – peste 4 tone la hectar. în 2009 au lucrat 300 de hectare, în 2010 au cultivat circa 600, iar 2011, 850 de hectare, iar acum au aproape 1000 de hectare.

“în Germania nu există teren liber, fiecare metru pătrat e ocupat, sunt mulţi fermieri dar nu prea găsesc teren. La noi, 99% din teren este lucrat exclusiv mecanizat”, a declarat, pentru evz.ro, unul dintre agricultori.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version