În centru te întâmpina din nou natura.Vizitatorul intră sub o boltă de platani împletiţi cu ramuri subţiri ca nişte cosiţe ale virginelor lui Botticelli.
Orăşelul este foarte vechi: săpăturile arheologice au semnalat prezenţe umane începând cu secolul al-VIII lea înainte de Hristos. Se presupune că în epoca de fier, populații de origine balcanică (poate chiar de pe actualul teritoriu al țării noastre) au ajuns pe coasta adriatică, au urcat cursul râului Ofante, au trecut Apeninii și coborând în câmpia Sele, au fondat cetatea.
De aceea, sunt și multe de vizitat: castelul medieval, din secolul al-XII lea, construit de normanzi, adica strămoșii vikingilor, turnul normand de lângă castel, ce se sprijină pe turnul cu ceas construit în 1500 în stil romanic, o mulțime de biserici și o mânăstire. Dar turiștii sunt atrași de un alt obiectiv turistic, ca de altfel și pelegrinii și credinciosii ce vin în număr mare în fiecare an, circa 1 milion 300 de mii, la Oliveto. În ultimii douăzeci de ani, mai mult de un milion de pelegrini s-au oprit gâfâind după ce au urcat scara ce duce la Castel. Pentru că într-o seară de mai din anul 1985, “la Madonna”, s-a arătat mai multor clarvăzători. Au urmat vindecări miraculoase, fenomene paranormale (o cruce gigantică și chipul Fecioarei). În plus, la momentul apariției un parfum imposibil de descris în cuvinte.
Ma gândesc că Oliveto este un loc ciudat: cu atâtea milioane de vizitatori, văd magazine prăfuite, cu vitrine “comuniste”, suveniruri duzinale. Însa restaurantul unde mergem să mâncăm are interiorul făcut din piatra și lemn, elegant și curat. Mesenii sunt îmbracati kitch, copii nereușite ale napoletanilor. Mâncarea în schimb, e toată “made in Oliveto”. Patronul restaurantului are o crescătorie de iepuri, pasta se face ”în casă” iar carnea este producție proprie. Recomand : un fel de semilune din paste, umplute cu ricotta și spanac, “le crespelle”. (Vezi rețeta aici)