Menu
in

Muntele Athos, locul unde accesul femeilor este interzis

Statul independent Muntele Athos reprezintă singurul spaţiu din Grecia dedicat în întregime adorării şi rugăciunii. Nu oricine poate păşi pe pământul Muntelui Sfânt, astfel încât insula este cu atât mai râvnită de turiştii de pretutindeni. Graţie exclusivităţii sale, Muntele Athos a devenit unul dintre simbolurile puternice ale peninsulei Halkidiki. Există însă o posibilitate să vezi acest obiectiv în vacanţă, anunță turism.acasa.ro

Pe Muntele Athos există 20 de mănăstiri mari, care se mai numesc şi mănăstiri împărăteşti. Fiecare dintre acestea are drepturi egale şi participa la administrarea statutui independent Athos. Pe lângă ele, mai există 12 schituri şi aproximativ 700 de chilii ale călugărilor. În prezent, pe Muntele Athos trăiesc aproximativ 2700 de călugări.

Dacă eşti femeie, te poţi lăuda prietenilor că ai făcut o croazieră la Muntele Athos. Exprimarea este ambiguă, desigur. În realitate, accesul femeilor este interzis pe insulă, dar acestea pot să cumpere un bilet pentru o excursie pe un vas de croazieră. Traseul este de jur împrejurul insulei şi se pot vedea de la depărtare câteva dintre mănăstiri. De fapt, orice excursie pentru turişti denumită “Croazieră Muntele Athos” înseamnă o plimbare în jurul insulei, fără acces propriu-zis pe munte.

Excursia include prezentări în mai multe limbi (inclusiv, în romană), iar un bilet costa în jur de 35 euro de persoană. Întreaga excursie durează 3 ore. Pe vas poţi să-ţi cumperi gustări sau băuturi de la bar. Este recomandabil să faci croazieră dimineaţa. Dacă se poate, fă-ţi programul în aşa fel încât să pleci cu primul vas. În Grecia sezonul estival este lung, aşa că cel mai probabil vei evita astfel grupurile foarte mari de turişti care urmează să plece cu celelalte curse.

De asemenea, este indicat să ai la tine atât îmbrăcăminte şi accesorii care să te protejeze de curentul de pe mare, cât şi de soarele puternic.

Dacă eşti însă bărbat şi creştin ortodox, trebuie să urmezi anumite proceduri. Detaliile, oferite de agenţia Meli Tours:

  • În primul rând, trebuie să iei legătura cu Biroul de Pelerinaj din Salonic (ţel. +30- 2310 833 733) sau cu cel din Ouranoupolis, Halkidiki (ţel. +30 23770 71 423). Acesta eliberează un permis de vizită, numit Diamonetarion. Poţi vizualiza aici un astfel de permis. Documentul are o valabilitate de 4 zile calendaristice.
  • Turiştii de alte religii trebuie să apeleze la Ministerul Macedoniei şi Traciei, Direcţia pentru Biserici din Atena (ţel. +30 210 362 6894) sau la Ministerul Macedoniei şi Traciei, Direcţia pentru Afaceri Externe din Salonic (ţel. +30 2310 270 092).
  • Zilnic, pe Sfântul Munte este permis să intre un număr de maxim 120 creştini ortodocşi şi 14 persoane aparţinând de alte religii sau confesiuni. În afara acestui număr se afla persoanele care deţin invitaţii speciale din partea manăstirilor de pe munte.
  • Poţi ajunge pe Sfântul Munte pe calea apei, fie prin Ouranopolis, fie prin Ierissos. Din Salonic, există curse regulate de autobuze KTEL. Prima cursă pleacă dimineaţa la 6:00, iar următoarele sunt cam din 2 în 2 ore. Călătoria durează tot atât. Turiştii care urmează să viziteze mănăstirile de pe coasta vestică a Muntelui şi pe cele din interior vin prin Ouranopolis.
  • Oraş mic, foarte aproape de graniţa cu Muntele Athos, Ouranopolis s-a dezvoltat ca zona turistică, fiind, de altfel, ultimul punct înainte de îmbarcarea pentru Muntele Sfânt. De-a lungul portului sunt terase şi magazine de suveniruri. Turiştii care posedă permise speciale pleacă din Ouranopolis cu un vas special, unul singur pe zi, la orele 09:45.
  • Pelerinii sunt transportaţi până în portul Dafni, aparţinând de capitala Muntelui Athos, Karyes. În acest punct sunt verificate documentele pentru a primi permisiunea de a intra în statul autonom Athos. Pelerinii care trebuie să ajungă la mănăstirile din sud se îmbarca pe un alt vas, urmând să ajungă în portul dorit.
  • Fiecare mănăstire are portul său, numit Arsanas. Restul pasagerilor merg în capitala Karyes. Drumul din portul Daphne până în Karyes se face cu autobuzul, cam în 35 de minute. Din capitală, se pot vizita mănăstirile şi schiturile cu jeepurile 4X4, cu mini-bus-uri sau alte vehicole.

Cei care doresc să meargă prin natură au posibilitatea să aleagă traseele montane. Ce reguli trebuie să respecţi pe Muntele Athos Odată ajuns în statul autonom Athos, trebuie să te supui regulilor locale. Poţi fi cazat gratuit într-o cameră a mănăstirii. Camerele pot fi folosite 24 de ore, iar mănăstirea trebuie informată înainte despre sosire şi intenţia de staţionare în incinta ei.

În Daphne şi Karies există mici hoteluri. Pe munte poţi face fotografii, dar nu şi în interiorul mănăstirilor, unde ai nevoie întâi de permisiunea fiecăreia.

Sunt interzise fotografierea călugărilor, înregistrările video, ascultatul de muzică (dacă muzica se aude în exterior) şi orice alte manifestări sau acţiuni care contravin vieţii ascetice de pe Muntele Athos.

Citește și:

Paştele în Grecia: tradiţii religioase şi delicii culinare

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version