Menu
in

Micul, mare tren. Circumetnea, călătorie în jurul vulcanului Etna

 

Călătoria pe care o voi descrie nu are nicio legatură cu palmieri, insule exotice sau turiști cu ghirlande de flori la gât, ci descrie doar simplitatea și farmecul pe care le transmite. E de ajuns să te duci în Catania, în fundul străzii Caronda, unde se află o vechie stație de tren, și veți descoperi un mijloc de transport care vă teleportează in timp. E vorba despre stravechea cale ferata Circumetnea.

Catania este al doilea oraș ca mărime din Sicilia, fiind situat pe coasta de est. Este capitala provinciei cu același nume și are în jur de 340.000 locuitori. Catania este situată la sud de vulcanul Etna. Calea ferată Circumetnea are un parcurs minunat, tocmai în in jurul vulcanului Etna, aceasta emoționând de-a lungul anilor personaje importante ca regii Italiei și Edmondo de Amicis și care continuă să ne uimeasca chiar și în zilele noastre, după mai bine de 100 de ani de la constructia sa. Trenul, plin de turisti si doar doi, trei localnici, este format doar dintr-un singur vagon care urcă pe un traseu aparent imposibil, făcându-și drum printre lava pietrificata. Văzut de sus, are aspectul unui trenuleț pentru copii iar șinele cu ecartament îngust parcă îl micșorează mai mult. Cei 110 km de drum, în aproape 3 ore de călătorie, trec într-o clipă datorită fascinației peisajelor, care-și schimbă aspectul, de la lunar, la plantațiile de fistic in jurul oraselului Bronte si minunații portocali și lămâi care te invită la un suc natural de citrice. Cactușii împodobiți de fructe îți fac companie pe tot drumul iar vechile stații abandonate, unde cu mulți ani în urmă se plăteau taxele de trecere, te învață istoria căii ferate Circumetnea.

Cu cât trenul continuă urcusul, cu atât peisajul se schimbă, devenind muntos, vârful înzăpezit al Etnei se aproprie din ce în ce mai mult și eu, admirând de la fereastră, nu-mi permit să pierd nicio fotogramă a acestui film minunat. Ajunși aproape în varful Etnei, trenul își începe cursa la vale, pe stânci periculoase și după aproape 3 ore de călătorie, în departare se vede localitatea Giarre si Mar Ionio.

Încovoindu-se la dreapta, apoi la stânga, micul mare tren aflat pe ultima sută de metri lansează ultimul fluier, într-un fel pentru a ne mulțumi pentru răbdarea acordată acestui peisaj fantastic dar și pentru a anunța ultima stație. Călătoria s-a terminat, dar emoțiile rămân, mai ales dacă faceți o pauză de câteva zile în Catania. Un oras bogat în atracții pentru toate gusturile, un amalgam cultural și culinar, unde tradițiile arabe se unesc cu cele italiane, un oraș unde nu te simți străin. Arhitectura clădirilor te încântă și te atrage pe străduțe din ce în ce mai înguste și mai puțin curate, dar pline de mister și de magie, făcând din ai săi turiști, actori cu rol secundar într-un film cult al anilor 50. Nu evitați să vă pierdeți dimineața în piața de peste din centrul Cataniei iar la ieșire, faceți o plimbare pe strada principală, Via Etnea. Bombele de orez umplute cu carne, spanac, mozzarella sau mazăre (arancini), prăjiturile și înghețata de la renumita cofetaria Spinella de pe aceeași strada principală, vă vor umple stomacul și sufletul, mai ales că este un loc unde adevarații sicilieni din înalta societate ies la o cafea, la o cupa de înghețată cu fistic sau pur și simplu la o vorbă. Buzunarele vor fi mai pline dacă nu aveți teamă sa intrați pe străzile vechi, mai puțin turistice unde mâncarea, atât la carciumă, cât și la bar este foarte ieftină și foarte bună.

Barbara Oriana Condor

 

 

 

 


Informații utile:

http://www.apt.catania.it/

http://www.circumetnea.it/

http://www.bronteinsieme.it/BrIns_en/2st_en/story_en.html

http://www.pasticceriaspinella.it/#

http://www.catanianetwork.it/

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version