”Deși fumează, beau și sunt grași”, a observat profesorul de la Universitatea din San Diego Alain Maisel pe timpul unei vacanțe la Acciaroli, în Cilento, în mod surprinzător mulți bătrâni au vârste foarte înaintate. Astfel a convins cercetătorii universității să demareze un studiu privind locuitorii din mica localitate, profitând de acesta pentru a-i îndemna pe americani să-i imite pe longevivii italieni.
”Eram pe plajă și i-am văzut pe toți acești marinari bronzați, cu vârstele între 90 și 100 de ani, care păreau însărcinați în nouă luni și fumau”, explică profesorul. La o populație de numai 2.000 de locuitori, localitatea se mândrește cu circa 300 de bătrâni care au atins vârsta de 100 de ani, dintre aceștia 20% având 110 ani.
”Nu-mi ieșeau socotelile – continuă Maisel – fumau și erau grași, dar păreau și relaxați și nestresați”. Alan Maisel, șeful unui grup de cercetători de la Universitatea din San Diego, colaborează din martie cu Universitatea La Sapineza din Roma pentru a înțelege motivul pentru care rezidenții din Acciaroli trăiesc atât de mult. Însă între timp a strâns indicii din localitate, dezvăluind trei ”secrete” ale stilului de viață al acestora: utilizarea rozmarinului, optim în prevenirea maladiilor neurovegetative, consumul de pește gras, precum sardinele și macroul, și activitatea fizică în aer liber.
Mica localitate pescărească Acciaroli a devenit faimoasă după vizita lui Ernest Hemingway în 1953. Aici autorul a experimentat întâlnirea cu propria-i ”creație”. Epuizat după munca la nuvela sa ”Bătrânul și marea”, el l-a găsit acolo pe ”al său” bătrân în persoana pescarului Antonio Masarone: ”Totul era bătrân la el cu excepția ochilor. Aveau culoarea mării și erau plini de viață”.
CITEȘTE ȘI:
20 de filme în avanpremiera unei vacanţe în Italia
Ragusa: un fel de “tale of two cities”
”Nimic nu te va putea pregăti cu adevărat pentru o vizită în Toscana!”
Se vinde patrimoniul național pe doi lei. Castelul Bran s-a ieftinit