Menu
in

Lisabona – un oraș cu un farmec aparte

După ce vezi Lisabona și Portugalia în general, ai o oarecare dificultate când îți propui să scrii, descriind locurile pe care le-ai vizitat. Nici nu știi de unde să începi. Sunt atât de multe locuri superbe, amprente ale istoriei peste tot, cultură, tradiții, vinuri nobile și nu în ultimul rând gastronomie. Doar la Lisabona ar trebui să poposești o săptămână pentru a putea spune că ai intrat în contact cu importantele repere care fac din acest oraș unul dintre locurile cele mai frumoase și mai deosebite din Europa și, de ce nu, din întreaga lume.

Lisabona devine specială încă din primele momente. Vechiul se îmbină deosebit de armonios cu noul. Printre clădiri vechi dar recondiționate apar și fațade în ruină, cu buruieni crescute pe la geamuri, cu geamuri sparte dar cu faianța (vestitele ”azulejos”) veche conservată foarte bine, care menține perfect farmecul arhitectonic. Magazinele noi, moderne, au în jurul lor ”botteghe” vechi care vând lucruri de artizanat, tot felul de tricouri imprimate, ilustrate etc. Tramvaiele vechi au un farmec aparte, intră pe cele mai strâmte străduțe, circulă cu viteză foarte mică, dar sunt perfecte pentru a urca în cartierele situate pe colinele din jurul centrului. Sunt fără geamuri și opresc foarte des iar asta permite turiștilor să se oprească ori de câte ori doresc.

Cine e constrâns să viziteze Lisabona în doar 2-3 zile e indicat să ia autobuzele turistice cu platformă descoperită. Sunt dotate cu căști care permit să asculți explicații despre monumentele pe lângă care treci. Pentru 25 de euro poți beneficia de aceste mijloace de transport și tramvaiele vechi, timp de 48 de ore. Te poți opri când și unde vrei, poți vizita individual fiecare punct turistic și te poți plimba prin parcurile imense, fără ca cineva să te constrângă să parcurgi un anumit traseu. Oricum, în doar 2 zile complete nu se pot vizita toate locurile speciale. Sunt zeci de muzee, castele, biserici, parcuri sau locuri de interes turistic. Nu mai vorbesc de centrele comerciale, Planetario, Oceanario (cel mai mare acvariu din Europa), Expo 92, cele două poduri impresionante (”Vasco de Gama” și ”25 de Abril”), faleza fluviului Tago, faimoasele restaurante din docuri și multe altele.

E obligatoriu, zic eu, de vizitat Monastero dos Jeronimos, acolo unde sunt înmormântați doi regi ai Portugaliei și renumitul navigator Vasco de Gama. În apropiere este castelul Belem, construit pe malul fluviului Tago, la doar 15 km de oceanul Atlantic. Monumente și muzee, mai vechi sau mai noi, sunt peste tot. Pentru fiecare în parte s-ar putea dedica articole întregi. Partea nouă a Lisabonei are clădiri impresionante, cu arhitectură modernă, cu zeci de etaje, pline de centre comerciale, cinematografe, restaurante, magazine de lux etc. Totul alternează cu piețe largi, care au în mijloc, aproape obligatoriu, un monument dedicat vreunui rege, revoluționar sau navigator. Parcurile sunt foarte mari, răcoroase, pline de plante exotice și deosebit de curate și întreținute. Portughezii mi-au părut a fi persoane foarte politicoase, vesele și pline de viață. Peste tot însă sunt și cerșetori, dar care nu te sufocă cerându-ți bani sau orice altceva. Seara, după miezul nopții, cam peste tot vezi oameni care dorm pe cartoane, ascunși prin colțurile piețelor. Nu lipsesc de nicăieri vânzătorii de marijuana, care fără a se ascunde și fără nicio jenă, te îmbie să le cumperi marfa. Niciunul nu insistă însă sau nu se ține după tine.

Viața de noapte e magnifică. Toate terasele, barurile sau restaurantele, în număr foarte mare, sunt deschise aproape până dimineața, deși după lege ar trebui închise la ora 2. Cine urcă în Baixa, cartierul vechi, dă de o mulțime de locuri unde se cântă ”live” și se poate dansa pe ritmuri de ”fado”. Am avut ocazia să ascultăm o astfel de formație și pot spune că e impresionant.

Gastronomia…de vis. Începând de dimineață, de la micul dejun, te poți desfăta cu prăjiturile umplute cu un fel de cremă de vanilie sau cu miere și nucă de cocos, în foarte multe forme și mărimi. E micul dejun al portughezilor, îmbinat cu o cafea mai lungă decât espresso italian, dar destul de tare și aromată. Dacă vrei capuccino, trebuie să te aștepți la aroma de scorțișoară, mirodenie care e prezentă în foarte multe dulciuri locale. Pentru prânz și cină există o multitudine de feluri de mâncare, în special din pește (bachalau și sardine) și fructe de mare, dar și din carne de porc. Nu lipsesc salatele în zeci de combinații. Cei care nu doresc să guste din minunățiile gastronomice locale, au peste tot localuri fast-food, restaurante indiene, chinezești sau japoneze. Dar sfatul meu e să vă dați pe mâna bucătăriei portugheze. Eu am reușit să gust renumita paella, pește, fructe de mare și sardine pe grătar, totul stropit din belșug cu ”divina sagria”.

Andi Rădiu


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version