Menu
in

Hai acasă în Bucovina

Prezenți în Bucovina, în cadrul evenimentelor prilejuite de Luna Diasporei, jurnaliștii, membri ai UJRP, au avut plăcerea de a fi însoțiți de un reprezentant al Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Suceva, doamna inspector Cătălina Velniciuc, care a avut și amabilitatea de a ne prezenta, în câteva cuvinte, activitatea Centrului, dar și de a face câteva recomandări pentru a petrece un concediu plăcut pe plaiurile bucovinene.

În cele ce urmează, vă prezentăm interviul realizat împreună cu doamna Velenciuc, iar dacă am reușit să va stârnim curiozitatea…..vă așteptăm să vă convingeți de tot ceea ce vă poate oferi Bucovina!

De când s-a deschis și cu ce se ocupă Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Suceava?

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Suceava funcționează în formula actuală de la 1 martie 2012, ca serviciu în cadrul Consiliului Județean Suceava.

CNIPT Suceava a fost înființat prin transformarea fostului centru de informare turistică înființat în anul 2004 de către Consiliul Județean Suceava.

Activitatea de turism desfăşurată la nivelul Centrului Național de Informare și Promovare turistică Suceava are în vedere următoarele direcţii de acţiune:

  • Participarea Bucovinei cu standuri/desk-uri proprii la târguri şi expoziţii naţionale şi internaţionale de profil;
  • Organizarea de evenimente, manifestări şi alte acţiuni specifice, în vederea promovării şi valorificării întregului potenţialul turistic al judeţului Suceava;
  • Activităţi privind sustenabilitatea proiectelor de turism (Paștele în Bucovina, Hora Bucovinei, Pelerin în Bucovina și Crăciun în Bucovina) implementate de Consiliul Judeţean Suceava;
  • Elaborarea şi editarea materialelor de informare şi promovare turistică a judeţului (hărți turistice ale județului Suceava, broșuri de promovare turistică cu diverse tematici: Turism Activ în Bucovina, Turism Rural în Bucovina, Spiritualitate în Bucovina etc.);
  • Participarea la întâlniri și seminarii organizate de către Ministerul Turismului sau de către alte instituții și organizații din domeniu;
  • Activităţi de informare şi consiliere turistică atât a turiștilor care vizitează centrul cât și celor care fac solicitări telefonice sau prin intermediul email-ului;
  • Activități diverse.

Cât de util este pentru turiștii care vizitează Bucovina acest Centru?

Apreciem că existența centrului de informare turistică este util pentru turiști deoarece este interfața destinației cu vizitatorii virtuali sau fizici interesați de turismul la nivelul județului Suceava .

CNIPT Suceava, fiind un centru aflat în subordinea Consiliului Județean Suceava, dispune de informaţii adunate din toată zona, fiind locul de unde turiștii obțin în mod direct primele date pentru petrecerea vacanței, atât prin intermediul materialelor tipărite, distribuite gratuit, cât și prin intermediul informaţiilor postate pe pagina de internet/facebook.

Turiștii beneficiază de servicii de consiliere şi informare turistică cu privire la obiectivele şi atracţiile turistice din judeţ, rutele şi mijloacele de transport la şi de la obiectivele turistice, circuitele şi traseele turistice, posibilităţile de cazare şi de alimentaţie publică, de petrecere a timpului liber etc.

Aveți o statistică a celor care au trecut pragul instituției dumneavoastră?

Datorită faptului că Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Suceava a fost înființat în urma implementării proiectului cu același titlu, finanțat din fonduri europene, iar unul dintre indicatori a fost chiar numărul turiștilor care apelează la serviciile centrului, a fost ținută o evidență riguroasă în acesată privință.

Astfel, în anul 2016, un număr de 4.100 turişti au vizitat Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Suceava, din care 2.804 au fost turişti români şi 1.296 turişti străini.

În totalul turiştilor străini, cea mai mare pondere o deţin turiştii proveniţi din Europa (94,6%), urmaţi de cei din Asia (3,1%) şi America (2,3%). În cadrul turiştilor europeni care au vizitat centrul, pe primul loc se situează turiştii proveniţi din Republica Moldova (26,7%), urmaţi de cei din: Polonia (14,4%), Ucraina (12,4%), Franţa și Spania (cu câte 7,64%), Germania (cu câte 5,8%), Bulgaria (4,3%), Italia (4,2%), Cehia (1,7%), Slovacia (1,6%). Alţi turişti europeni care au vizitat centrul de informare turistică în cursul anului 2016 sunt din ţări precum: Rusia, Marea Britanie, Elveţia, Austria, Belgia, Olanda, Norvegia etc.

Care este legătura dintre dumneavoastră și mediul privat, aveți parteneriate cu el, hoteluri, pensiuni, locuri de agrement, altele decât cele care aparțin Consiliului Județean?

Legătura cu celelate centre de informare turistică din județ, asociații de turism și mediul privat, se concretizează prin:

– participări comune la târgurile de turism din țară, în cadrul standurilor expoziționale puse la dispoziție cu titlu gratuit de către Consiliul Județean Suceava tuturor celor interesați în promovarea ofertei turistice;

– organizarea de acțiuni de promovare turistice comune atât în țară cât și în străinătate;

– organizarea de infotur-uri de promovare turistică;

În prezent nu există un protocol de colaborare încheiat cu entitățile sus menționate, dar se intenționează încheierea unui astfel de parteneriat atât cu Asociația pentru Turism Bucovina (care are ca membrii unități de cazare, restaurante, agenții de turism, centre de informare turisică locale) cât și cu Uniunea Jurnaliștilor Români de Pretutindeni.

Cum se promovează regiunea Bucovina în străinătate?

În străinătate, Bucovina, se promovează prin intermediul participărilor la târgurile internaționale de turism (până în prezent am fost prezenți, prin intermediul reprezentanților la târgurile de turism de la Viena, Berlin, Stuttgart, Augsburg, Bergamo, Budapesta, Katowice și Chișinău, sau prin intermediul materilalelor de promovare transmise reprezentanților asociațiilor de turism sau unităților de cazare la târgurile de la Milano, Paris, Bruxelles sau Moscova).

De asemenea, promovarea se face și prin intermediul diferitelor delegații oficiale, atât din partea Consiliului Județean Suceava, cât și din partea altor instituții care solicită materiale de promovare în diferite ocazii.

Câteva recomandări pentru cititorii noștri, care ar putea vizita într-un concediu Bucovina?

Cadrul natural de excepţie, monumentele UNESCO şi monumentele istorice de interes naţional, muzeele, casele memoriale şi colecţiile etnografice, meşteşugurile tradiţionale sunt doar câteva dintre mărturiile care vorbesc despre destinaţia turistică Bucovina şi de elementele care definesc cultura ei din prezent – oameni, stiluri de viaţă, obiceiuri ale locului.

Vă recomandăm să nu ratați monumentele UNESCO (Biserica „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” Arbore, Biserica „Înălţarea Sf.Cruci” Pătrăuţi, Mănăstirea Suceviţa, Mănăstirea Moldoviţa, Mănăstirea Humor, Mănăstirea Voroneţ, Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, Mănăstirea Probota), Mănăstirea Putna, Basilica Minor din Cacica, Biserica Hagigadar Suceava sau Mănăstirea Dragomirna.

Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul de Istorie și Muzeul Satului Bucovinean din Suceava, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina – Gura Humorului, Muzeul „Arta Lemnului” și Colecţia Etnografică „Ioan Ţugui” din Câmpulung Moldovenesc, Muzeul Oului Vama, Muzeul Ouălor Încondeiate din Moldovița sau Ciocănești, Centrul de Ceramică Neagră de la Marginea sunt doar câteva din obiectivele care vă vor ajuta să cunoașteți istoria, tradițiile și obiceiurile zonei.

Parcul Național Călimani, Parcul dendrologic Ariniș din Gura Humorului, Rezervațiile Doisprezece Apostoli, Tinovul Şarul Dornei și Cheile Zugreni din zona Vatra Dornei, Rezervația Pietrele Doamnei din zona Câmpulung Moldovenesc, sunt doar câteva repere pentru iubitorii de natură.

Acestea sunt doar câteva din posibilitătile de petrecere a unui vacanțe în Bucovina.

Dacă am reușit să va stârnim curiozitatea…..vă așteptăm să vă convingeți de tot ce vă poate oferi Bucovina!

Din experiența dumneavoastră, ce ar trebui adus nou pentru ca Bucovina și nu numai să fie mai bine promovată, mai bine văzută de turiștii străini?

Participări la târguri internaționale de turism la care nu am fost prezenți (FITUR Madrid, Spania; IMTM Tel Aviv, Israel; MAP Paris, Franța; Bit Milano, Italia; IBTM, Barcelona, Spania; WTM Londra, Marea Britanie; Tour & Travel Varșovia, Polonia).

Prezența în ghidurile turistice internaționale și în cadrul site-urilor specializate în măsurarea nivelului de satisfacție a turistului ( TRIP ADVISOR, ROUTARD, LONELY Planet etc.);

Organizarea de info trip-uri de promovare ale Bucovinei pentru jurnaliști de specialitate și tur operatori din străinătate.

Ionică Armancă – material preluat Agenția ”Diaspora Azi” – APDA

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version