Roma, se știe, e un oraș plin de istorie, monumente, muzee dar și de haos, trafic și lume cosmopolită. Dacă vă aflați în cartierul Trastevere și v-ați pierdut pe străduțele înguste, ați trecut podul Sisto și vă aflați chiar în fața intrării sau ieșirii, după caz, a închisorii Regina Coeli, nu vă speriați, întrebați unde este Grădina Botanică. Surprinzător, acest mapamond verde se află chiar în spatele închisorii, intrarea fiind într-o mică stradă care a luat numele Cristina a Suediei datorită faptului că între anii 1659 – 1689, Regina Cristina s-a ocupat de renovarea parcului și a palatului care acum se află în perimetrul Grădinii Botanice.
“Strămoșul” actualei Grădini Botanice este ”Simpliciarius Pontificius Vaticanus” (il giardino dei semplici), unde se cultivau plante medicinale, în latina medievală cuvântul “semplici” însemnând medicament. Aceasta era mai mult un teren agricol, situat pe colina Vaticanului și conținea pomi fructiferi, viță de vie și foarte multe tipuri de plante medicinale. Însă prima Grădină Botanică din Roma a fost înființată de Alexandru VI în secolul XVI și reconstruită de papa PIO IV. Mai târziu, papa PIO V măreste grădina și o lasă în grija botanicului Michele Mercati. După o lungă periodă de abandon, Alexandru VII se ocupă de grădină, aceasta devenind una dintre principalele grădini botanice din Europa. În anul 1531 s-a înființat prima catedră universitară de botanică la Roma, studenții și profesorii acesteia fiind printre primii a studiare și observare grădina botanică a Vaticanului. Directorul Gradinii Vaticane, Giovanni Faber, a fost și primul care a dat un nume acestei discipline, “botanica”. În 1883, datorită unirii Italiei, statul obține propietatea grădinii botanice actuale.
Intrarea costă 4 euro și impreună cu biletul de intrare primești și o hartă a grădinii, foarte utilă, mai ales că e ușor să te pierzi printre palmieri, copaci asiatici, brazi nordici și boscheți de ferigi. Pădurea de bambus, grădina de trandafiri și grădina japoneză te invită să te relaxezi, să observi natura și s-o respecți, ținând cont că nu se pot rupe flori, plante sau călca iarba. Grădina plantelor aromatice, ca și cea a plantelor medicinale vă învață cum natura poate ajuta omul și cât de puțin și prost o folosim. În schimb în sera Corsini, cactușii săi, adunați din toată lumea, creează o colecție impresionantă cu specii rare și pe cale de dispariție. Sunteți atenționați că nu puteți atinge nimic mai ales că unii sunt otravitori. Nu vă grabiti, observati fantanile, admirati panorama Romei si unde este posibil odihniti-va pe iarba verde placut mirositoare ascultand ca intr-un vis haosul de dincolo de gard.