Sunt cele mai mici ţări din lume, dar reuşesc să încânte şi să fascineze călători de pe tot globul. Iată zece dintre cele mai mici ţări din lume, prezentate de siteul imopedia.ro, unde se poate petrece o vacanţă plină de distracţie, în mijlocul unor peisaje de neuitat. Unele dintre ele sunt vizitate foarte rar şi mai ales de către turiştii care colecţionează vize pe paşaport. Cele mai multe sunt insule izolate. Resursele fiecărei ţări variază, de la aproape cel mai mare PIB pe cap de locuitor, la aproape cel mai scăzut.
5. Liechtenstein, 160 kmp În ciuda faptului că este ţinta glumelor spuse de-a lungul graniţelor elveţiene şi austriece, Liechtenstein are multe de oferit călătorilor deschişi la nou. În interiorul acestor 160 kmp se găsesc incredibile pârtii de schi, ce înconjoară încântătorul cătun Malbun, care a furnizat micii ţări câştigătorii a 11 medalii olimpice la schi alpin. De asemenea, cicliştii de orice nivel pot parcurge mai mult de 90 km de trasee pe Valea Rinului sau în jurul muntelui Lechnerberg.
4. San Marino, 61 kmp Datorită altitudinii ridicate a republicii San Marino, panorama oferită turistului care se plimbă prin această enclavă din Italia se aseamănă cu privitul dintr-un avion – piscuri pline de zăpadă ale munţilor Apenini, scăldate în nori albi, interminabili. Fondată în 301 î.Hr. de către un arhitect pe nume Marino, oraşul-stat se autoproclamă ca fiind cea mai veche republică din lume. O călătorie aici nu este completă fără vizitarea celor trei impozante turnuri-fortăreaţă, aşezate tocmai în vârful stâncilor. O altă atracţie turistică o reprezintă Muzeul Torturii, unde sunt expuse diagrame pentru a explica turiştilor cum erau folosite înfiorătoarele instrumente.
3. Tuvalu, 26 kmp Nouă atoli şi insule formează Tuvalu, una dintre cele mai izolate naţiuni independente de pe pământ, adunate într-un colţ idilic din Pacific. Din cauza costurilor mari pe care le implică o excursie aici, Tuvalu este vizitat foarte rar. Suprafaţa totală a ţării de doar 26 kmp este formată dintr-un lanţ arcuit de pământ, poartă către rai: scufundări liniştite printre recife de corali, plaje fără oameni şi vreme paradisiacă (cu excepţia sezonului de uragane). În acest decor idilic, cântatul şi dansatul reprezintă distracţia numărul unu, având loc în fiecare seară adevărate spectacole „fale kaupule”.
2. Nauru, 21 kmp Principalul scop pentru a alege o excursie în cea mai mică republică din lume este educaţia. Numită Insula Agreabilă de către primii vizitatori europeni în cinstea vegetaţiei luxuriante şi a băştinaşilor prietenoşi, Nauru a devenit un exemplu izbitor de gestiune greşită a resurselor. În doar 50 de ani, un consorţiu de companii britanice şi australiene de minerit a reuşit să distrugă 80% din suprafaţa de 21 kmp a insulei. În mijlocul acestui teritoriu distrus pentru fosfaţii atât de preţuiţi, orice turist învaţă o lecţie şocantă despre cum lăcomia poate decima ecosistemele. Nu este ceva ce poate fi uitat uşor.
1. Monaco, 1,95 kmp Iubitorii luxului şi ai eleganţei se vor simţi ca acasă în acest principat. Monaco a fost întemeiat în 1297, când François Grimaldi a asediat fortăreaţa care domină în continuare regiunea, învingând un grup italian rival. Statul independent de numai 195 de hectare, cu împrejurimi pitoreşti, a fost vreme îndelungată un refugiu fiscal pentru cei spectaculos de bogaţi sau faimoşi. Faima micului principat a fost înzecită în anii ’50 de povestea de dragoste dintre actriţa americană Grace Kelly şi Prinţul Rainier de Monaco, după care a urmat o nuntă de basm. Cathédrale Notre-Dame-Immaculée este locul unde se odihnesc rămăşiţele celor doi, loc dedicat familiei Grimaldi, în inima oraşului vechi Monaco-Ville. Turismul la pas este facilitat de lifturile publice, venind în ajutorul celor care doresc să urce dealurile abrupte.
Cel mai mic stat independent din lume este Vatican, dar a fost exclus din top deoarece nu reprezintă o destinaţie care să ofere turiştilor hoteluri, restaurante şi locuri de distracţie, aici neputându-se petrece un concediu cap-coadă.