in

Tu la cât timp îți schimbi pernele?

În plin sezon al alergiilor, să ne oprim atenția asupra pernelor pe care ne odihnim capul în fiecare noapte.

Specialiștii susțin că ar trebui să le schimbăm mai des, ideal ar fi la doi ani, cu atât mai mult cu cât, după această perioadă pot fi un adevărat focar de paraziți și alergeni, ele acumulând celule moarte epiteliale de la nivelul scalpului, tenului și restului pielii, urme de fire de păr, bacterii moarte și vii, mucegai, uneori chiar și insecte minuscule, acarieni și dejectele acestora.

De ce trebuie să schimbrăm pernele des?

Conform specialiștilor, simpla schimbare a feței de pernă, spălarea, dezinfectarea ei cu substanțe specifice și utilizarea fierului de călcat nu sunt suficiente pentru a ne proteja de efectul acestui focar organic.

„In timp ce unii microbi pot fi găsiti numai în pernele din spitale sau hoteluri, alții își pot face cuiburile în pernele din locuința noastră”, spune medicul Arthur Tucker, de la North Middlesex University Hospital NHS Trust.

Specialiștii au analizat sute de perne pentru a vedea ce microorganisme se ascund în acestea. În unele cazuri, pernele erau contaminate cu germeni care provoacă infecții respiratorii, de la acarieni la mucegaiul microscopic răspunzător de aspergiloză pulmonară cronică, o boală de plămani gravă.

Cel mai adesea mucegaiul poate conduce la reacții alergice, și cele mai expuse sunt persoanele care suferă de astm, fumătorii sau cei care au o afecțiune cronică la nivelul plămanilor și cailor resiratorii.

Profesorul David Denning, expert în boli infecțioase, afirmă recent că este posibil că aspergiloză pulmonară cronică să fie cauzată de afecțiuni preexistente pulmonare, moștenirea genetică și expunerea îndelungată la ciuperca Aspergillus, iar în propriul pat, pernele și saltele noastre, acestea își pot face cel mai comod culcuș.

Pentru a evita imbolnăvirea, schimbați fețele de pernă de cel puțin două ori pe săptămană sau chiar și mai des, mai ales dacă aveți părul lung și cu tendința la îngrășare și acumulare de sebum și călcati-le mereu înainte de folosire, pentru a le steriliza.

Alte recomandări

Pernele trebuie scuturate și “batute” cât mai des, lăsate la aerisit măcar o dată pe săptămâna dacă nu zilnic, într-o zonă curată a terasei sau balconului și spălate cel puțin o dată pe an la curătătorie, pentru că uscarea să fie rapidă și în profunzime, lucru greu de realizat cu mașină de uscat de acasă.

După doi ani, indiferent cât de comode și dragi ne sunt, pernele trebuie aruncate și înlocuite.

Persoanele alergice ar trebui să se orienteze spre perne cu puf sintetic ori spumă și să le evite pe cele umplute cu puf de pasăre, mult mai “disponibile” pentru a găzdui microorganismele amintite.

Lenjeria de pat poate conține, de asemenea bacterii și acarieni așa că se schimbă săptămanal și se spală la temperaturi de peste 60 de grade Celsius pentru a distruge bacteriile și alergenii. De asmenea, nu trebuie uitate cuverturile de pat și pernuțele decorative pe care mulți uită să le spele și scuture cu lunile.

Pentru că majoritatea sunt din materiale mai prețioase și culorile sunt mai dificil de gestionat acasă, ele pot fi duse la curatoriile de specialitate o dată pe lună.

Și specialiștii în medicina chinezească trăiesc cu credința că pernele trebuie schimbate o dată la unu-doi ani, motivația lor fiind aceea că gândurile negre și problemele care ne frământă s-ar “acumula” și la nivelul structurilor organice ale pernei, provocând somn agitat și neodihnitor sau chiar insomnie, anxietate și stări depresive.

Adevărat sau doar superstiție, multe persoane constată că într-adevăr, somnul este mult mai plăcut și odihnitor pe o pernă nouă, cu înălțime și consistență potrivită cu necesitățile fiecăruia de relaxare a zonei cervicale și occipitale, scrie doc.ro.

CITEȘTE ȘI:

Psihologul Maria Verdi: “Nu banii îi vor aduce siguranţă copilului, ci timpul de calitate petrecut cu el”

5 combinaţii alimentare periculoase. Cu ce SĂ NU AMESTECAȚI carnea sau lactatele

Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă, românul inclus alături de Einstein în TOP 500 GENII ale secolului XXI

Balsamul de rufe, ”bomba” cu chimicale din casa ta

Cum alegi ochelari de soare sănătoși pentru ochii tăi

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cum și cu ce vopsim ouăle de Paște?

Români arestați în Italia, după ce ar fi sechestrat un cetățean german, într-o tabără de romi