Printre străini predomină o percepţie pozitivă a propriei stări de sănătate. Însă explicarea propriilor tulburări medicului şi birocraţia pentru accesul la îngrijirile medicale sunt o problemă, afirmă un studiu Istat publicat pe 30 ianuarie.
„Cum te simţi?” „Bine, mulţumesc!”. Printre cetăţenii străini predomină o percepţie pozitivă a propriei stări de sănătate, mai mult decât printre italieni. Pentru 87,5% propria stare de sănătate este bună sau foarte bună, faţă de 83,5% în rândul italienilor.
Dintre străinii cu vârsta de la 14 în sus 23,2% consumă în mod obişnuit tutun, faţă de 25,8% în cazul italienilor. Fumează în special românii (35%), tunisienii (29%) şi ucrainenii (24,9%). În ceea ce priveşte forma fizică, în schimb, mai mult de jumătate dintre străinii majori (57,8%) au o greutate corporală adecvată; aproape o treime sunt supraponderali, în timp ce obezitatea afectează numai 7,8%. Cotele sunt similare celor ale populaţiei italiene.
În absenţa unor tulburări sau simptome, la medic se duc 57,5% dintre străini, însă pentru 13,8% dintre ei este dificil să explice medicului în italiană tulburările de care suferă şi pentru 14,9% să înţeleagă ceea ce spune medicul.
Privitor la atitudinile discriminatorii care pot condiţiona accesul la îngrijiri, 2,7% dintre cetăţenii străini de peste 15 ani au declarat că au suferit discriminări, doar pentru că sunt străini sau de origine străină, când au beneficiat de prestaţii sanitare (consultaţii medicale, controale, internări etc.)
Români fumători în Italia
- Bărbaţi – 45,1% (italieni 32,5%)
- Femei – 27% (italience 19,5%)
- Media – 35,1% (italieni 25,8%)