14 români au fost diagnosticați cu o problemă de sănătate mintală, în fiecare zi a anului trecut, iar numărul total de cazuri noi a crescut cu peste 5,000, față de 2014. Cifrele oficiale arată că la 31 decembrie 2015 în România trăiau peste 213,000 de persoane cu probleme de sănătate mintală, ceea ce situează problemele de sănătate mintală pe primul loc în rândul dizabilităților. Pe locul doi se află dizabilitățile fizice și pe trei cele somatice. Dintre persoanele cu probleme de sănătate mintală, aproximativ 191.000 sunt adulți, restul fiind copii. Aproape 90% dintre aceste persoane suferă de forme grave și accentuate.
Depresia în topul bolilor care generează dizabilități mintale și psihice
Una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate mintală din România este depresia, aceasta reprezentând și principala cauză a dizabilităților prezente la tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, conform unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Tot OMS arată că la nivel mondial depresia este pe primul loc în ceea ce privește dizabilitățile mintale, organizația mondială estimând că în lume trăiesc în jur de 350 de milioane de oameni care suferă de depresie, majoritatea fiind femei.
Zeci de ONG-uri cer statului măsuri pentru sprijnirea românilor cu probleme de sănătate mintală
În contextul în care peste 1% din populația României suferă de probleme diagnosticate de sănătate mintală și în care la fiecare 100 de români, există cel puțin o persoană care suferă de astfel de probleme, Fundația Estuar, Liga Română de Sănătate Mintală și organizațiile din domeniul sănătății din cadrul MindReset.Net – Rețeaua Națională pentru Sănătate Mintală trag un semnal alarmă cu privire la creșterea continuă a numărului de persoane care suferă de problemene de sănătate mintală și solicită autorităților să ia măsuri urgente și concrete cu privire la politicile publice din domeniu.
Concret, zeci de organizații neguvernamentale reunite pe 8 aprilie în cadrul Conferinței Naționale de Sănătate Mintală solicită autorităților:
1. Campanii naționale de informare și conștientizare în școli și printre cadrele medicale, cu precădere a medicilor de familie, pe problematica sănătății mintale.
2. Campanii naționale de educare și promovare a drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală în rândul specialiștilor din domeniu, cadrelor medicale și utilizatorilor de servicii.
3. Creșterea gradului de contractare directă și de utilizare a serviciilor de sănătate mintală la nivelul comunităților locale (de exemplu recunoașterea furnizorilor privați de servicii, sporirea numărului de ședințe de consiliere psihologică decontate, etc) și sporirea procentului dedicat sănătății mintale din bugetul alocat sănătății populației.
4. Organizarea de forumuri naționale pluri-disciplinare, adresate profesioniștilor și specialiștilor din mai multe domenii (educație, medicină somatică, psihiatrie, asistență socială, mass-media etc) axate pe problematica sănătății mintale care să aibă drept scop destigmatizarea și reducerea discriminarii persoanelor cu probleme de sănătate mintală în rândul societății, îmbunătățirea asistenței la nivel comunitar, îmbunătățirea relației dintre diverșii profesioniști și utilizatorii de servicii de sănătate mintală și crearea și sustinerea de servicii specifice pe categorii de vârstă și categorii sociale, scrie www.doctorulzilei.ro.
CITEȘTE ȘI:
Iată cum tratăm, simplu şi eficient, astenia de primăvară
ALERTĂ OMS: E o adevărată epidemie! Simptomele bolii de care suferă peste 400 de milioane de oameni
10 boli din cauza cărora ești mereu obosit
ATENȚIE! Ce se întâmplă dacă sari peste micul dejun?
Ce medicamente să nu combini niciodată