Menu
in

Fenomenul medicamentelor falsificate, tot mai amplu

Colegiul Farmaciștilor din România face apel la vigilența maximă în depistarea medicamentelor contrafăcute, avertizând că fenomenul este din ce în ce mai amplu la nivel mondial, nu doar în România.

Falsificarea medicamentelor devine din ce în ce mai alarmantă în întreaga lume, reprezentând o reală amenințare pentru sănătate.

Medicamentele falsificate (medicamentele contrafă cute) sunt produse care, în mod deliberat și fraudulos, primesc identitatea unor medicamente folosite pentru tratamentul unor boli foarte larg răspândite. Nu numai medicamentele pot fi falsificate, ci și unele dispozitive medicale foarte mult utilizate.

Cu toate că sunt similare, prin aspectul lor, cu produsele originale, medicamentele falsificate sunt produse care conțin cantități mult mai mici de substanțe active, comparativ cu medicamentul original, produse care au alte substanțe active decât ceea ce este menționat pe eticheta medicamentului original sau sunt produse fără substanțe active (pot conține făină, cerneală sau alte substanțe).

Cele mai multe falsuri sunt printre antibiotice, urmate de corticosteroizi, analgezice și alte grupuri de medicamente (androgeni, sedativehipnotice, vitamine, antihipertensive, hipolipemiante, medicamente pentru slăbit, medicamente pentru tratamentul disfuncțiilor erectile, vaccinuri).

În mod frecvent, aceste produse determină fie lipsa efectului terapeutic, fie apariția efectelor toxice, deoarece conțin alte substanțe active. Totodată, crește frecvența efectelor adverse, apărând în special reacții de hipersensibilizare. În cazul antibioticelor, prezența unor cantități mai mici de antibiotic decât ceea ce este notat pe etichetă explică apariția microorganismelor rezistente la antibiotice.

Conform statisticilor, India este principalul producător de medicamente falsificate (35% din producția mondială), urmată de China și alte țări din Asia (29% din producție), Nigeria (23%) și Pakistan (13%).

Este interesant de remarcat, de exemplu, că legislația din India permite producerea și exportul medicamentelor falsificate, dar interzice comercializarea acestora in India. Statisticile OMS au estimat că un număr de 10% din medicamentele comercializate în lume sunt, de fapt, produse falsificate. În țările dezvoltate, comercializarea de medicamente falsificate ajunge, probabil, la 1%.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version