Menu
in

Descoperire bombă: Coronavirus găsit la un copil de 4 ani din Milano în noiembrie 2019

Sars-CoV-2 era prezent în Italia în urmă cu mai bine de un an: acest lucru este demonstrat de analiza tamponului orofaringian al unui copil de 4 ani, internat la urgență la Milano în 30 noiembrie 2019 cu simptome respiratorii și vărsături.

A doua zi, au apărut pete pe piele asemănătoare cu cele ale rujeolei, dar în realitate copilul suferea de o altă boală. Tamponul, studiat după luni de zile, a arătat că era vorba de coronavirus, cu mai mult de trei luni înainte de apariția sa oficială la „pacientul 1” de la Codogno, Mattia Maestri, pe 20 februarie 2020. Acest lucru a fost dezvăluit de un studiu realizat de Universitatea de Stat din Milano, publicată în revista Emerging Infectious Diseases, potrivit Corriere della Sera.

Copilul nu fusese în străinătate

Copilul, care ar putea fi considerat, așadar, noul „pacient 1” italian, locuiește în zona milaneză și nu a călătorit în străinătate înainte de a se îmbolnăvi. Dar, potrivit unui studiu al Universității Harvard care a făcut senzație în iunie, Sars-CoV-2 ar fi fost prezent în China deja între august și octombrie anul trecut și, prin urmare, nu este dificil să ne gândim la cazuri necunoscute de „import”, având în vedere cantitatea de schimburi comerciale, culturale și de altă natură între Italia (în special Lombardia) și China.

„Prin urmare, este o infecție contractată local. Nici bebelușul, nici părinții nu călătoriseră în zilele anterioare „, spune Gian Vincenzo Zuccotti, decanul Facultății de Medicină de la Universitatea de Stat din Milano și director al Unității de Urgență Pediatrică și Pediatrică de la Spitalul Vittore Buzzi.

Aceasta este reconstrucția cercetătorilor: «La 21 noiembrie, copilul prezintă tuse și rinită, aproximativ o săptămână mai târziu, la 30 noiembrie, este dus la camera de urgență cu simptome respiratorii și vărsături. La 1 decembrie, ea dezvoltă o erupție asemănătoare rujeolei; la 5 decembrie (la 14 zile de la apariția simptomelor) este supus unui tampon orofaringian pentru diagnosticul clinic al rujeolei suspectate ». Rezultat: negativ.

Manifestări cutanate

«Cursul clinic al pacientului seamănă cu cel raportat de alți autori – continuă autorii studiului -. Leziunile maculopapulare sunt printre cele mai observate manifestări cutanate în timpul pandemiei Covid și mai multe studii au observat un debut ulterior (la simptome respiratorii, ed) la pacienții mai tineri „. Analiza probei a arătat o secvență de ARN identică cu secvența de referință a Sars-CoV-2 (numită „Wuhan-Hu-1”), precum și secvențe ale altor tulpini care circulă în jurul lumii în etapele ulterioare. Prin urmare, cercetătorii clarifică, „nu a fost posibil să se determine cu exactitate originea tulpinii identificate”.

Studiul a analizat eșantioane de la 39 de pacienți, cu vârste cuprinse între 8 luni și 73 de ani: doar băiatul de 4 ani a dat test pozitiv pentru coronavirus. „Ideea a fost de a investiga retrospectiv toate cazurile de boală exantematică identificate la Milano între septembrie 2019 și februarie 2020, care au dat rezultate negative la rujeolă”, explică Silvia Bianchi, unul dintre autorii lucrării.

Infecția cu Sars-CoV-2 poate provoca, de fapt, un sindrom asemănător Kawasaki și manifestări cutanate comune altor infecții virale.

Faptul că virusul circulă de ceva timp era plauzibil și răspândirea sa lungă (și tăcută) în nordul Italiei ar putea explica parțial impactul devastator al primului val.

Circulație subtilă

„Cazul descris ne ajută să înțelegem mai bine ceea ce am văzut în februarie – continuă Zuccotti, unul dintre semnatarii studiului -: ne-am regăsit, la câteva zile după descoperirea„ pacientului 1” diagnosticat la Codogno, cu spitale copleșite, plin de pacienți Covid.

Pandemia ne-a învățat că efectele comportamentelor noastre neprotejate nu se văd imediat, ci după aproximativ 4 săptămâni. Chiar și în momentul primei urgențe, era deci de neimaginat că totul a avut loc în câteva zile, că spitalele s-au saturat în acest fel peste noapte”.

Această situație, susține Zuccotti, „a fost cu siguranță o reflectare a ceva care a avut loc în lunile precedente. Ne putem imagina o circulație subtilă a virusului, poate la început nu intensă până la punctul de a da semne mari de sine. Și acum, odată cu descoperirea acestui caz, putem înțelege ceva mai mult. Circulația va deveni treptat mai importantă până la atingerea unui număr semnificativ și a unor populații mai fragile. Și, tocmai ca urmare, spitalele s-au umplut rapid ».

Proteina spike a coronavirusului

Noul studiu, coordonat de Elisabetta Tanzi, a fost realizat în laboratorul acreditat OMS (Organizația Mondială a Sănătății) pentru supravegherea rujeolei și rubeolei (MoRoNET).

„Secvența ARN a coronavirusului a fost observată în tamponul făcut la momentul respectiv copilului printr-un test de biologie moleculară – explică Gian Vincenzo Zuccotti -. Nu a existat nicio neclaritate, deoarece ceea ce am identificat este proteina spike cu care virusul se leagă de celulele umane. Un studiu suplimentar ne-a arătat că secvența se potrivește cu cea a tulpinii Wuhan. Ipoteza că Sars-CoV-2 circulase în Italia deja anul trecut este confirmată și de alte analize, precum cea care a găsit virusul în apele reziduale din Milano și de experiența clinică a pneumoniei și a sindromurilor respiratorii de origine clar între decembrie și ianuarie.”.

Covid, consecințele la copii

Profesorul Zuccotti vede și astăzi copii cu simptome cutanate legate de Covid în spital. „Acestea sunt complicații care apar după sfârșitul infecției, când tinerii sunt negativi pentru Sars-CoV-2, dar au totuși o producție importantă de anticorpi – clarifică expertul -. La copiii mai mici, manifestarea clasică a Covid este asemănătoare cu cea a sindromului Kawasaki, la nivelul vaselor de sânge. La cei mai în vârstă, de la 8 ani în sus și apoi în adolescență, pot exista forme mai grave, cu inflamație sistemică și afectare cardiacă. Unii copii au nevoie de reanimare, dar din fericire toți pacienții noștri mici și-au revenit până acum ». Care sunt terapiile folosite la copii? «În primul rând, imunoglobuline nespecifice (anticorpi) – spune Zuccotti -, dar dacă acestea nu sunt suficiente pentru a îmbunătăți situația clinică în 24 de ore, recurgem la cortizon, chiar și la doze mari, ceea ce este întotdeauna decisiv. Copiii au forme diferite față de adulți: plămânul poate fi afectat, dar aproape niciodată sever, în timp ce durerile abdominale sunt deseori prezente, rare, dimpotrivă, în grupele de vârstă mai avansate ”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version