Există numeroase informații cu privire la contagierea cu coronavirus. În general se știe că se manifestă „ca o gripă”, cu febră, tuse, greutăți de respirație. Dar alte simptome nu trebuie neglijate, afirmă Dr. Hendrik Streeck, un virolog din Bonn, care coordonează investigațiile pe coronavorus în Heinsberg, din Renania de Nord-Westfalia, cel mai important focar al epidemiei din Germania. Dr. Streeck a acordat un interviu pentru Frankfurter Allgemeine, în care spune că a găsit alte două simptome care nu ar trebui să fie trecute cu vederea în niciun fel, pentru că sunt frecvente în rândul pacienților care s-au testat pozitiv.
Pierderea simțului mirosului și a gustului ar putea fi două dintre simptomele care se manifestă cu infecția cu coronavirus Sars-CoV-2. (continuă după fotografie)
„Din aproape toate persoanele infectate care au fost intervievate (și este vorba despre o sută) cel puțin două treimi au raportat că și-au pierdut simțul mirosului și pe cel al gustului timp de câteva zile.
Această absență este atât de puternică încât o mamă nu a putut să perceapă mirosul scutecului murdar al copilului. Alții nu mai miroseau șamponul și mâncarea începea să nu mai miroase a nimic. Încă nu putem spune exact când apar aceste simptome, dar se manifestă imediat după infectare.”, a declarat dr. Streeck. (continuă după fotografie)
În plus, medicul informează și despre un alt semnal de alarmă, și anume diaree, pe lângă tuse uscată și febră. Diareea pare a fi un simptom comun pentru 30% dintre persoanele infectate.
Medicul adaugă: „tractul gastro-intestinal poate fi atacat, chiar dacă nu știm sigur. Ce știm este că virusul pătrunde în celula gazdă prin intermediul receptorului ACE-2: multe celule de țesut au acest receptor și, prin urmare, ar putea fi atacate „.
Massimo Galli, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Milano și șeful secției III de boli infecțioase a spitalului Sacco, adaugă: „În ultimele zile am primit diverse rapoarte și am văzut cazuri de anosmie la pacienții noștri (simțul alterat al mirosului – n.r) și disgeuzie (gust modificat – n.r.), chiar și la pacienții cu simptome modeste sau cu o severitate limitată”.
„Datele colectate sistematic nu sunt încă disponibile, vorbesc doar despre comentariile personale și ale echipei mele. Pierderea gustului și a mirosului poate apărea și în alte infecții ale tractului respirator, dar în Covid-19 pare mai frecventă și marcată.
Momentan nu știm dacă este vorba de tulburări tranzitorii sau dacă totul trece odată cu vindecarea. Cu toate acestea, pot spune că aceste tulburări apar mai des atunci când pacientul este deja pe calea recuperării. Din cele observate până acum, nu ar fi, prin urmare, un simptom al primelor etape ale infecției. „, susține Massimo Galli.
Știrile din Italia au fost făcute publice de Corriere della Sera. Reamintim că dr. Hendrik Streeck este un virolog din Bonn, unde coordonează cercetările în zona Heinsberg, orașul din Renania de Nord-Westfalia unde s-a găsit o concentrare a cazurilor epidemice în Germania. Simptomele cercetate de dr. Streeck par să fie confirmate și de doctorul Galli.
Aceste informații sunt utile tuturor. Verificarea frecventă a temperaturii corpului și rămânerea în interiorul locuinței rămân singurele instrumente importante pe care le avem pentru a ne proteja sănătatea și a celor din jurul nostru.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ