(continuă din pagina anterioară)
ESTE CONVENABIL SĂ STING ÎMPRUMUTUL MAI DEVREME?
Rambursând o ipotecă în avans, chiar dacă doar parțial, puteți economisi dobânzile rămase. Rambursarea anticipată a creditelor ipotecare stipulată, începând cu 2 februarie 2007, de către persoane fizice pentru achiziționarea sau renovarea proprietăților utilizate ca locuințe sau pentru desfășurarea activității lor economice sau profesionale nu este supusă unor penalități. Este bine să rețineți, totuși, că cea mai mare parte a dobânzii se plătește în prima jumătate a vieții împrumutului, astfel încât pe măsură ce vă apropiați de expirare, economia e redusă și ar putea fi mai convenabil să continuați să rambursați împrumutul rată după rată și să vă păstrați disponibilitatea capitalului.
CE BENEFICII FISCALE SE PREVĂD PENTRU IPOTECI?
Cea mai semnificativă reducere fiscală este cea a deducerii impozitului pe venitul personal pentru ipotecile pentru achiziția primei locuințe: în fiecare an pot fi deduse până la 4.000 € cheltuieli legate de ipotecă, care includ dobânzi, diverse cheltuieli bancare și comisioane notariale. Deducerea este de 19% și, prin urmare, poate ajunge la 760 de euro pe an, reducând astfel costul real al împrumutului. Pentru ipotecile la prima locuință există, de asemenea, o rată subvenționată pentru impozitul substitutiv care se plătește pentru suma plătită.
DACĂ AM DEJA UN ÎMPRUMUT, POT SCHIMBA CONDIȚIILE?
Este posibil să renegociați condițiile împrumutului cu banca, dar nu este garantat ce și cât puteți schimba. O soluție este subrogarea, aplicabilă doar ipotecilor pentru prima locuință, care vă permite să transferați ipoteca de la o bancă la alta fără costuri și prin schimbarea condițiilor. Astfel, puteți obține o rată mai mică, puteți schimba tipul ratei și, de asemenea, durata împrumutului și, în funcție de comoditatea dvs., puteți avea astfel o rată mai mică, o dobândă mai mică sau un credit ipotecar mai scurt.
(continuă în pagina următoare)