Pleacă noile scrisori pentru cei care s-au născut în Italia și devin majori anul acesta. Consilierul Majorino: “Sunt milanezi din toate punctele de vedere, trebuie să aibă drepturile celor de vârsta lor”.
“Dragă …, în anul în curs vei împlini sau ai împlinit 18 ani, un prag foarte important și delicat. Acest moment, fundamental și pentru toți cei de aceeași vârstă cu tine, va fi pentru tine și mai decisiv, fiindcă vei putea în sfârșit să soliciți cetățenia italiană: ai în mod absolut dreptul la aceasta…”
Este scrisoarea pe care Primăria din Milano o trimite zilele acestea tinerilor născuți și crescuți în Italia, dar fii de imigranți, care anul acesta vor deveni majori. Potrivit legii privind cetățenia, pot deveni italieni prezentând o simplă declarație la Ofițerul de Stare civilă până la împlinirea vârstei de 19 ani.
“Este o fereastră spre drepturile tale – averizează Primăria – de care poți însă beneficia numai timp de un an. Când vei împlini 19 ani, din păcate această oportunitate nu va mai fi valabilă și pentru a obține cetățenia italiană te vei putea adresa numai Ministerului de Interne, prin intermediul Prefecturii, cu timpi și costuri ale procedurii mult mai importante”.
Și anul trecut, comisia pentru politici sociale, condusă de Pierfrancesco Majorino (foto), a trimis o scrisoare similară generațiilor secunde, având ca rezultat o creștere a declarațiilor de cetățenie la Primărie. Este dovada că informația poate face diferența. Anul acesta vor fi trimise 665 de scrisori, una pentru fiecare adolescent “străin” născut în Italia în 1995 și înregistrat la evidența populației de la Primăria din Milano.
“Sunt milanezi din toate punctele de vedere, dar încă trebuie să suporte o normă de lege inacceptabilă, cum este ius sanguinis”, spune Majorino. Amintind că “Președintele Napolitano a afirmat în mai multe ocazii necesitatea de a depăși cât mai curând această normă pentru ca oricine se naște în Italia să fie italian, indiferent de naționalitatea părinților. Un concept reluat după intrarea în funcție de președinții Camerei și Senatului”.
“Trebuie să ne angajăm cu toții – încheie consilierul – pentru ca acești tineri să obțină toate drepturile pe care le au cei de vârsta lor, începând de la cel de vot. Sunt o resursă pentru orașul nostru care trebuie să fie recunoscută și valorizată”.
Elvio Pasca