Menu
in

Transferul pensiei din Italia în România

Sindicatul Cisl Fisascat din Roma a deschis anul trecut un Birou pentru străini în via Cavour, 57, în special pentru femei. Cele mai multe persoane înregistrate sunt de naţionalitate română. În cadrul Cisl există o instituţie de asistenţă, INAS care, printre altele, oferă consiliere pentru transferul pensiei din Italia în România.

"Doar în primele trei luni ale acestui an, pe uşa biroului au intrat peste 60 de românce. Pentru litigii, drepturi, asigurări şi locuri de muncă", spune Iuliana Zahariuc, responsabil al Biroului pentru străini al Federaţiei Teritoriale a muncitorilor din Comerţ, Turism şi servicii CISL – Roma. De serviciile biroului pot beneficia şi femeile care lucrează la negru. Cotizaţia  este de 60 de euro pe an pentru persoanele care lucrează în curăţenie sau acordă asistenţă bătrânilor şi 100 de euro pentru cele care lucrează în turism sau comerţ.

Anul acesta numărul româncelor care caută un loc de muncă este mult mai mare, motiv pentru care sindicatul Cisl a decis să încheie o colaborare cu o agenţie de ocupare a forţei de muncă.

"Am făcut o colaborare cu agenţia Work. Noi vorbim cu româncele, facem cv-urile, le trimitem agenţiei. Solicităm locuri în toate domeniile. încă nu ştim câte locuri s-au găsit până acum, deoarece colaborarea a început de puţin timp", explică Iuliana Zahariuc.

Totodată, la Biroul pentru străini al sindicatului Cisl se fac în fiecare zi de joi, după-amiaza cursuri gratuite de limba italiană.

În cadrul sindicatului Cisl există şi o instituţie de asistenţă şi consiliere – INAS (Institutul Naţional de Asistenţă Socială). De-a lungul anilor, INAS a oferit servicii de consiliere şi protecţie socială gratuită pentru milioane de muncitori, pensionari, imigranţi pentru cunoaşterea drepturilor.

"Românii pot apela la INAS pentru pensii în regim internaţional, pensii pentru limită de vârstă, pensii anticipate în funcţie de vechimea în muncă, controlul perioadei de asigurări sociale, transferul pensiilor din Italia în România, plata contribuţiilor şi totalizarea perioadelor de asigurare, indemnizaţie de şomaj, declaraţia anuală de venit, informaţii în domeniul fiscal, informaţii şi asistare pentru servicii consulare, obţinerea cetăţeniei italiene sau a alocaţiilor familiare", explică Iuliana Zahariuc. 

INAS este prezent în toate marile oraşe din Italia. Totodată INAS răspunde şi solicitărilor venite din Spania, Franţa, Grecia sau Marea Britanie, practic din toată Europa, după cum precizează Iuliana Zahariuc. Din octombrie 2009 există un birou INAS chiar şi în România, la Bucureşti.

Am vorbit cu unul dintre românii care apelează la Biroul pentru străini al Cisl. Cornel Stancu, 46 de ani, originar din Focşani, în Italia din 2000, s-a înscris în 2007 într-un sindicat. "E rău dacă munceşti la negru, deoarece nu beneficiezi de drepturi. Câştigi e adevărat, dar rişti mult! Cazi jos şi cine îţi plăteşte? Nimeni. Aşa cel puţin … legal iei drepturile: o pensie, o asigurare de sănătate", spune Cornel, pe care l-am întâlnit în biroul Iulianei Zahariuc. Bărbatul venise să o înscrie şi pe prietena lui, româncă şi ea, care are nevoie de ajutor în găsirea unui loc de muncă.

C.V.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 8 In medie: 3.3]
Exit mobile version