Menu
in

”Toţi românii ăştia sunt la fel, vin aici ca să fure”. Ești insultat în Italia? Iată ce trebuie să faci

Bună ziua, d.le avocat. Vă rezum problema mea. Am 33 de ani şi sunt o cetăţeană română în Italia de mai mulţi ani cu familia mea, adică cu soţul meu şi doi copii. Muncim din greu amândoi, nu avem niciun fel de probleme cu justiţia şi nu deranjăm pe nimeni. Însă acum câteva luni din motive întru totul nesemnificative (puţină gălăgie făcută de copii în curte) au început neînţelegerile cu vecinii (străini şi ei dar nu români), devenite apoi adevărate scandaluri.

Acum, în fiecare zi, în special femeia acestei familii găseşte mereu modalitatea de a mă insulta pe mine sau pe cineva din familia mea cu fraze rasiste. Se întâmplă să spună în apropierea ferestrei deschise, cu voce tare, deci făcându-se auzită, fraze în italiană precum ”toţi românii ăştia sunt la fel, vin aici ca să fure” sau ”acea c… de alături e ca toate conaţionalele sale”. Apoi spune foarte des alte lucruri în limba sa pe care nu o înţeleg.

Eu încerc să o evit pe scări, dar uneori acest lucru nu e posibil şi atunci ea, dacă sunt singură, începe să-mi spună jigniri de toate felurile, în timp ce eu încerc să o ignor. Însă de cel puţin două dăţi la aceste agresiuni verbale a asistat şi o altă locatară din bloc, care chiar i-a spus persecutoarei mele să înceteze şi dacă nu îi este ruşine.

Mai ştiu apoi că această tipă se duce să spună la diverse persoane din bloc şi din vecinătate – care mi-au relatat acest fapt – lucruri deosebit de urâte despre mine, cum ar fi de exemplu că ies seara pentru a mă prostitua şi că soţul meu mă însoţeşte (în realitate lucrez ca îngrijitoare la apel în spital sau în casele de odihnă cu tură deseori de noapte, pentru că nimeni nu vrea să o facă şi fiindcă câştig ceva în plus, şi efectiv soţul meu mă însoţeşte şi vine să mă ia de la casa de odihnă unde lucrez).

Şi aproape întotdeauna adaugă ceva răutăcios despre români în general… Eu, repet, încerc să nu reacţionez, însă mi-e teamă că mai devreme sau mai târziu soţul meu se va lua la bătaie cu soţul vecinei sau cu chiar cu ea. M-am gândit să-i fac plângere, dar ştiu că de curând s-a schimbat legea privind insultele şi că acestea nu mai sunt infracţiune, astfel aş putea face totul în zadar… Îmi puteţi recomanda o cale legală pentru a mă proteja pe mine şi familia mea? Mulţumesc, Florica.


Avocatul răspunde:

Stimată Florica, problema pe care mi-o supuneţi atenţiei este destul de comună. Doamna care vă insultă cu siguranţă comite diferite ilegalităţi, unele de ordin civil, altele de tip penal, dar care oricum pot da drept la o despăgubire a daunei. Dar să le luăm pe rând: modificările legislative la care faceţi referire au îndepărtat relevanţa penală infracţiunii de insultă (adică infracţiunea prin care se jigneşte o persoană), care însă poate fi incriminată în instanţa civilă.

Decretul legislativ nr. 7 din 2016, care reglementează materia, pedepseşte poate într-o manieră şi mai costisitoare din punct de vedere financiar pe cel care jigneşte pe altcineva. În fapt, pe lângă despăgubirea propriu-zisă care revine părţii vătămate, pentru vinovat este prevăzută şi o sancţiune pecuniară de până la 8.000 de euro în favoarea statului. Şi, aşa cum se spune, pentru mulţi nu există pedeapsă mai rea decât să li se atingă banii… Însă trebuie să ne gândim că mulţi nu au bani, şi aici stă adevărata problemă a normativei: să se creeze un fel de impunitate pentru cei care nu au nimic pe numele lor şi cărora astfel nu le poate fi luat nimic (aşa cum se întâmplă în general la orice debitor).

Bineînţeles, atât pentru un proces civil cât şi pentru unul penal sunt necesari martori, însă se pare că vecina care v-a sărit în ajutor este dispusă să vă susţină şi astfel probabil şi să povestească judecătorului adevărul. Referitor la răutăţile pe care le spune în jur despre dvs., vă dau veşti bune: defăimarea a rămas o faptă penală, nefiind atinsă de recenta normativă, şi poate şi aceasta să comporte o despăgubire pentru partea vătămată, care în mod normal în acest scop va trebui să se constituie parte civilă în procesul penal. Astfel dvs., pentru a vă proteja, va trebui înainte de toate să denunţaţi faptele la carabinieri sau poliţie în trei luni de la data la care le-aţi luat la cunoştinţă.

Ţineţi cont că distincţia dintre insultă şi defăimare este dată de prezenţa părţii vătămate la insultele adresate acesteia. Trebuie luat în considerare şi că pentru a avea defăimare, jignirile trebuie să fie comunicate la mai multe persoane, chiar şi la momente diferite şi chiar prin ascultare ”indirectă” (cum ar putea fi cea pusă în act de vecina dvs. vorbindu-vă de rău lângă fereastră pentru a se face auzită de toţi, chiar dacă cu frazele pe care le-aţi menţionat s-ar putea să nu fie simplu de demonstrat că voia să vă jignească tocmai pe dvs.). În ce priveşte faptul că vecina dvs. ia mereu în vizor românii, jurisprudenţa în cazuri similare nu configurează în general circumstanţa agravantă a finalităţii de ură rasială sau discriminare etnică (deoarece cu fraze similare se consideră că nu se provoacă în alţii aceste sentimente, ci că doar se exprimă cele proprii). Însă toate celelalte fapte descrise, cum am spus, sunt ilegale şi pot să vă dea dreptul, în instanţă, la o despăgubire care ar putea fi chiar şi de câteva mii de euro.

Gabriele Dallara


 Gabriele Dallara este avocat pledant în faţa Curţii de Casaţie şi de-a lungul anilor a asistat mulţi cetăţeni români din Italia. A fost profesor cu contract de Drept Sanitar şi Dreptul Muncii la Universitatea din Genova şi de Drept Procesual Penal şi de Argumentaţie Tehnică la Şcoala pentru Profesiuni Juridice a Universităţii din Pisa. Puteţi trimite întrebările dumneavoastră juridice la adresa de e-mail gd@studiolegaledallara.com sau la numărul de telefon/fax 0187730033.


 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version