Salariul lucrătorilor casnici de sărbători – În primul rând, trebuie menționat că Legea și Contractul colectiv identifică următoarele date specifice drept sărbători legale:
1 și 6 ianuarie, Luni de Paști, 25 aprilie, 1 mai, 2 iunie, 15 august, 1 noiembrie, 8 decembrie, 25 și 26 decembrie, sărbătoarea locului unde se desfășoară munca.
Salariul lucrătorilor casnici de sărbători
Contractul colectiv de muncă casnică prevede că în aceste zile lucrătorul are dreptul la odihnă, fără însă a pierde dreptul la salariu, sau are dreptul la un supliment dacă lucrează în zilele de sărbătoare (sau duminica).
În ceea ce privește lucrătorii casnici, trebuie făcută o distincție între lucrătorii cu salariu pe oră și lucrătorii cu salariu lunar.
Salariul orar: În cazul în care colaboratorul casnic primește un salariu calculat pe oră, ziua liberă se plătește întotdeauna, cu o sumă egală cu 1/6 din timpul de lucru săptămânal, indiferent de orele convenite, dacă sărbătoarea cade duminică sau că acea zi era sau nu zi lucrătoare.
Salariul lunar: lucrătorul va primi în pachetul de salariu un salariu prevăzut pentru ziua respectivă conform contractului colectiv, dacă sărbătoarea cade într-o zi de luni până sâmbătă. Dacă, în schimb, sărbătoarea coincide cu duminica, trebuie recunoscută o sumă suplimentară egală cu 1/26 din salariul lunar.
Însă, pentru a avea permisiunea de a lucra, se impune recuperarea zilei de odihnă într-o altă zi a săptămânii, cu renunțarea la plata sărbătorii legale în borderoul de salariu.
Dacă lucrați în zilele de duminică și de sărbători, însă, angajatorul va trebui să recunoască atât orele lucrate, cât și o supraplată de 60%.
Articol realizat pentru Stranieri in Italia de: Federica Merlo, avocat