Procedura de vot
Cetăţenii români pot vota în străinătate la orice secţie de votare, fiind înscrişi pe listele electorale suplimentare.
În context, Ministerul Afacerilor Externe face un apel public către cetăţenii români care se află în străinătate să verifice valabilitatea documentelor de identitate pe care le deţin şi să facă demersurile necesare pe lângă misiunile diplomatice sau oficiile noastre consulare pentru reactualizarea în timp util a acestora.
Referendum: Peste 50 de secţii de votare în Italia/ LISTA COMPLETĂ
Pentru exercitarea votului, alegătorul trebuie să meargă la secţia de votare, urmând să fie înscris pe un tabel electoral cuprinzând: numele şi prenumele, codul numeric personal, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate, fiecare alegător semnând de prezenţă în acest tabel. Membrii biroului electoral verifică dacă este cetăţean român – pe baza actului de identitate pe care îl prezintă, fiind verificat în egală măsură dacă actul de identitate respectiv este valabil.
În momentul prezentării la secţia de votare, alegătorului i se înmânează ştampila cu menţiunea "VOTAT" şi buletinul de vot, care trebuie să aibă aplicată pe verso ştampila de control a secţiei de votare. După încheierea procesului electoral, listele electorale sunt înaintate Autorităţii Electorale Permanente.
Potrivit legii, Autoritatea Electorală Permanentă este cea care verifică informaţia, verifică listele şi poate spune dacă, pe aceste liste, figurează cetăţeni care au votat de mai multe ori. Precizăm cetăţenilor români că, în conformitate cu Legea nr. 3/2000, articolul 54, alin. 1 şi 2, alegătorul care votează de mai multe ori în ziua referendumului este pasibil de închisoare de la 6 luni la 5 ani.