Cei peste un milion de români care muncesc în Italia pot fi ajutaţi gratuit să beneficieze de asigurări sociale, acorduri colective sau pensii, în baza unui acord încheiat miercuri de Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" şi Patronato ACLI din Italia, transmite Mediafax.
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat joi, la semnarea acordului, că beneficiarii direcţi ai acestei colaborări sunt cei aproximativ un milion de români care muncesc şi trăiesc în Italia şi care, în urma acestui parteneriat, pot beneficia, în materie de asigurări sociale, de acorduri colective şi alte surse legale de drepturi, emise de către administraţii şi organisme publice sau de organisme de gestionare a fondurilor de pensii.
Pensii
"Acordul asigură asistenţă pe lângă instituţiile oficiale din Italia şi România, care să permită, spre exemplu, ca cei care au ajuns la pensie în Italia să primească pensie şi pentru perioada lucrată în România. În principiu, se acordă asistenţă, dar acordul este mult mai larg, dând posibilitatea de informare privind drepturile lucrătorilor ca cetăţeni europeni. Acordul este bilateral, deci este valabil şi pentru italienii care vin să lucreze în România", a explicat Hossu.
Repatriere
Liderul sindical a mai spus că acordul vizează şi procedura de reinserţie a lucrătorilor români care doresc să revină în România, precum şi ajutoarele de care ei pot beneficia. Vicepreşedintele Patronato ACLI, Fabrizio Giuseppe Benvignati, a precizat că, la nivelul UE, există norme privind drepturile lucrătorilor la asistenţă socială, însă lipseşte coordonarea. "Suntem conştienţi că fluxul de români spre Italia s-a stabilizat, dar este o evoluţie pe care şi italienii au avut-o. În viitor, se va vorbi despre mobilitate, nu despre emigrare. Trebuie să ne asigurăm că lucrătorii vor beneficia de drepturi indiferent de ţara în care se află", a mai spus Benvignati.
El a mai adăugat că acordul este important în contextul în care se estimează că aproximativ 600.000 de români care muncesc în Italia vor ieşi la pensie în perioada 2020 – 2050. "E vorba despre o comunitate tânără", a mai precizat vicepreşedintele Patronato ACLI. Benvignati a adăugat că principalele probleme cu care se confruntă lucrătorii români din Italia sunt contractele de muncă, cei mai mulţi fiind nevoiţi să muncească "la negru" sau "la gri".
Potrivit lui Benvignati, românii pot semnala, în baza acordului, inclusiv astfel de cazuri, dar a atras atenţia că acest lucru ar trebui făcut după încheierea raporturilor de muncă cu angajatorul pe care îl reclamă. În plus, dacă un român dă în judecată angajatorul şi demonstrează cu martori că a lucrat în Italia "la negru", instituţia care reglementează drepturile sociale în Italia îi acordă aceste drepturi pentru perioada în care acesta a lucrat, fără să aştepte plata angajatorului.