Sunt cetățean comunitar, dar nu îndeplinesc condițiile pentru înregistrarea rezidenței în Italia, pot primi tratament fără a avea un card de sănătate?
Expertul răspunde
Legea italiană recunoaște îngrijirea internată esențială și urgentă (de exemplu, accesul la camera de urgență) și îngrijirea ambulatorie pentru toate persoanele prezente în Italia, inclusiv (la fel ca și cetățenii neregulari din afara UE) cetățenii UE:
- A căror țară de origine nu garantează acoperirea tratamentului în Italia;
- Care nu îndeplinesc cerințele (de venit) pentru înregistrarea reședinței în Italia;
Tratament sanitar urgent în Italia
Îngrijirea urgentă se referă la îngrijirea care nu poate fi amânată fără a pune în pericol viața sau fără a dăuna persoanei care are nevoie.
Tratamentele esențiale, pe de altă parte, sunt considerate acele servicii (atât terapeutice, cât și diagnostice) legate de boli / patologii care, deși nu sunt periculoase pe termen scurt, pot provoca daune grave sănătății persoanei în timp.
În plus, cetățenilor UE în această situație li se garantează alte servicii esențiale: de protecție a maternității, a copilului, vaccinări, tratamentul bolilor infecțioase, serviciile pentru dependenții droguri și cele dedicate persoanelor cu HIV.
Toate aceste servicii pot fi furnizate prin emiterea unui card special, care înlocuiește de fapt cardul de sănătate deținut de cetățenii italieni și străinii regulari: ENI (Europeo Non Iscritto – European Neînregistrat).
Obținerea cardului ENI
La momentul solicitării – la ASL competent sau direct la spital în caz de acces de urgență – va fi necesar să se prezinte un document de identitate și declarația de indigență, pentru a certifica indisponibilitatea economică.
Cu acest document, solicitantului i se atribuie un cod individual valabil 1 an, reînnoibil cu același număr.
ENI nu acordă dreptul la înregistrare la Serviciul Național de Sănătate, deci la alegerea așa-numitului medic generalist sau pediatru de familie.
Plata serviciilor
Dacă declară condiția de indigență, cetățeanul UE va trebui să plătească doar ticketul, cu excepția serviciilor: efectuate în caz de acces urgent la camera de urgență, minorilor sub 14 ani și femeilor însărcinate, pentru anumite boli
În schimb, cetățenii UE care nu semnează o declarație de indigență, fiind capabili să suporte cheltuielile, vor avea obligația de a plăti serviciile – chiar urgente și esențiale – de care s-au bucurat.
Articol pentru Stranieri in Italia de: Federica Merlo, avocat
Aceste informații sunt pur orientative, dacă aveți nevoie de sfaturi specifice, cereți o consultanță pe aplicația Migreat.
Descărcați aplicația Migreat și discutați cu experții noștri