Menu
in

Regularizare 2020: ghid practic pentru cetățenii comunitari din Italia

Cetățenii UE, precum și cetățenii italieni, pot accesa procedura de regularizare exclusiv pentru a legaliza o relație de muncă neregulară existentă.

CINE POATE FACE CERERE?

Cererea trebuie depusă de angajatorul care își desfășoară activitatea în cele trei sectoare indicate prin decret (a se vedea punctul următor) și care este: cetățean italian, cetățean al UE sau cetățean străin cu ședere legală în Italia pe termen lung.

Ai nelămuriri cu privire la regularizare? Găsești răspuns pe forumurile juridice „Stranieri in Italia”. Descarcă aplicația https://bit.ly/2TSf8str

ORGANUL COMPETENT ȘI METODA DE PREZENTARE

În acest caz, competența este încredințată INPS, la care cererea telematică trebuie trimisă prin intermediul serviciului dedicat, prezentă pe pagina www.inps.it.

SECTOARE ADMISE:

Sectoarele admise de normă sunt aceleași pentru care este permisă regularizarea cetățenilor din țări din afara UE, prin urmare:

– Agricultură / zootehnie / pescuit / creșterea animalelor și activități conexe:

– Asistența persoanelor

– Munca domestică.

În acest sens, INPS, într-o circulară din data de 31.05.2020, a specificat că unele persoane juridice sunt de asemenea tratate ca angajatori, dintre care oferă o listă, care au lucrători în serviciu direct și personal, precum și al comunităților fără scop de lucru (orfelinate și adăposturi pentru persoanele în vârstă al căror scop este în principal îngrijirea).

Comunitățile menționate mai sus includ case de familie pentru persoanele cu dizabilități, cele pentru recuperarea toxicomanilor, pentru asistență gratuită copiilor, a vârstnicilor și mamelor singure, comunităților de coexistenței a preoților în vârstă care au părăsit slujba parohială sau slujba diecezană.

NOTĂ: agențiile de administrare de muncă / cooperativele, deoarece relațiile aferente nu sunt stabilite direct cu angajatorul.

CERINȚE DE VENIT

În vederea admiterii la procedura de legalizare a raportului de muncă, angajatorul trebuie să certifice un venit impozabil sau o cifră de afaceri rezultată din ultima declarație fiscală sau situații financiare, de cel puțin:

– 30.000 euro pe an: pentru primul sector și activități conexe

– 20.000 / 27.000 euro pe an: pentru muncă domestică sau asistență personală

SPECIFICAȚII PENTRU LEGALIZARE MUNCĂ DOMESTICĂ / ASISTENȚĂ PERSONALĂ:

INPS a specificat, de asemenea, cu referire la aceste domenii, că veniturile:

– trebuie să fie MINIM 20.000 euro în cazul unei unități familiale formate dintr-un singur câștigător de venit;

– MINIM 27.000 euro în cazul familie alcătuită din mai mulți coabitanți;

– poate fi completat cu cel al membrilor familiei de gradul II;

– poate fi completat și cu venituri scutite de taxe anuale;

– nu va fi solicitat dacă angajatorul afectat de boli sau dizabilități care limitează autosuficiența depune cererea de urgență pentru un lucrător desemnat să-l asiste.

DATA ÎNCEPUT MUNCĂ

Relația de muncă neregulară trebuie să fi început înainte de 19 mai 2020 și să fie încă în curs

CONȚINUT CERERE

Pe lângă datele referitoare la persoana proprie și la lucrător, la locul de muncă (data de început și sfârșit – dacă este o perioadă determinată), orarul și remunerația convenite), angajatorul trebuie să declare că a plătit contribuția forfetară de 500 de euro pentru fiecare lucrător, pe lângă timbrul fiscal de 16 euro.

Plata ulterioară a unei contribuții forfetare cu titlu retributiv, contributiv și fiscal, va fi de asemenea datorată, al cărei cuantum va fi stabilit prin decret al Ministerului de Interne.

SUSPENDAREA PROCEDURILOR PENALE ȘI ADMINISTRATIVE

În așteptarea procedurilor de angajare a lucrătorilor pentru care a fost depusă declarația de urgență vor fi, de asemenea, suspendate procedurile penale împotriva angajatorului pentru lucrătorii  ilegali pentru care prezintă declarație de legalizare (dichiarazione di emersione).

Fac excepție procedurile penale referitoare la infracțiunile de intermediere ilegală și exploatarea muncii.

Articol creat pentru „Stranieri in Italia” de: Federica Merlo, avocat

versiunea în limba italiană:
Regolarizzazione: guida pratica per i cittadini comunitari

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version