Menu
in

Noul contract colectiv pentru munca domestică vizează în primul rând MĂRIRI SALARIALE

După ce au ajuns la un acord în luna aprilie, sindicatele (Filcams Cgil, Fisascat Cisl, Uiltucs Uil și Federcolf) și asociațiile de angajatori (Fidaldo și Domina) din domeniul muncii domestice au semnat, în 21 mai, forma preliminară a noului contract colectiv național pentru munca domestică. Ultima fază este cea a consultărilor teritoriale, până pe 15 iunie.

„Nu ne așteptăm însă la modificări” explică Giuliana Messina, secretarul național al Filcams Cgil, pentru site-ul colfebadantionline.it. Următoarele etape? „După consultări, sindacatele și asociațiile de angajatori vor semna definitiv contractul la ministerul Muncii, sperăm în prezența ministrului. Textul va intra în vigoare de la 1 iulie 2013 și va avea scadența la sfârșitul lui 2016”, a adăugat Messina. Ce prevede noul contract Negocierile durează de doi ani și au vizat în primul rând măriri salariale. Măririle se vor face în trei etape, la începutul anilor 2014, 2015 și 2016, variind funcție de nivelul de încadrare al lucrătorului. De exemplu, pentru lucrătorii conviețuitori care asistă copii sau bătrâni independenți și desfășoară și activități legate de alimentație și curățenie a casei (nivelul B super) este prevăzută o creștere totală de 19 euro (7+6+6).

Alte noutăți se referă la dublarea preavizului de concediere pentru femeile cu copii mici, zile libere plătite pentru frecventarea cursurilor de italiană, permise pentru căsătorie, etc. Giuliana Messina, secretarul național Filcams Cgil vorbește despre ce prevede noul contract: „Prevede creșteri salariale, protecție a maternității, permise pentru învățarea italianei și confirmarea demisiei. Adevărata problemă e că un lucrător din doi lucrează la negru”. „Întotdeauna se poate mai bine. Dacă însă am semnat după peste 18 luni de tratative, este și pentru că existau condițiile pentru închiderea negocierilor. Și are legătură cu momentul de criză pe care îl trăim”. „Este un contract rezultat al acestor vremuri – a declarat Messina pentru Stranieriinitalia.it – dar este și adevărat că în acest sector nu există mari cuceriri. Existența contractului, deja prin sine, este o cucerire. Este un sector delicat, angajatorii sunt familiile și munca domestică nu produce profit, este oferta unui serviciu. Aceasta a fost astfel o reînnoire demnă, nu e numai defensivă, face și mici pași înainte”.

Vor fi de ajuns creșterile salariale?

„Vor recupera bună parte din creșterea costului vieții. Sigur e dificil de recuperat restanța față de ultima reînnoire, dar între timp am ridicat minimele la un nivel foarte apropiat de cele din cererile noastre, chiar dacă creșterea va fi acordată în trei tranșe în viitori trei ani”.

Protecția maternității? Ați cerut interzicerea concedierii noilor mame timp de un an, la fel ca în celelalte sectoare. Nu ați reușit acest lucru.

„Angajatorii nu au dorit să modifice prin cale contractuală legea, care exclude de la acea protecție lucrătoarele domestice. Punctul de mediere a fost dublarea preavizului pentru lucrătoarele mame concediate. Vor avea astfel timp să-și găsească o nouă cazare, dacă conviețuiesc. și dacă nu este respectat preavizul cel puțin vor avea o protecție economică. Este o recunoaștere de mare fragilitate, în așteptarea unei protecții mai ample, care va sosi prin lege”.

De ce sunteți atât de sigură?

„Deoarece Convenția OIM 189, pe care Italia a ratificat-o deja, spune că munca domestică este o muncă ca toate celelalte și astfel lucrătorilor domestici le revin drepturi și protecții la fel ca celorlalți lucrători. Astăzi în protecția lucrătoarei mame există o discriminare, de aceea am cerut angajatorilor să o îndepărteze. Nu au făcut-o, va trebui să intervină Parlamentul schimbând legea”.

De cât timp va fi nevoie?

„Va fi nevoie în primul rând de voință politică pentru a o face, după ce s-a constatat că astăzi legea discriminează lucrătoarele domestice. Sigur, nu e un lucru imediat, dacă avem în vedere că încă nici nu există un guvern. Este o fază incertă, dar nu disperăm. Aceasta este oricum o bătălie pe care o continuăm de ani de zile, de dinainte să se înceapă să se vorbească despre convenții. Convenția, însă, este un stimul”.

Alte puncte importante ale reînnoirii contractului?

„În primul rând, va fi prevăzută confirmarea demisiei, așa cum prevede reforma Fornero. O noutate care va permite reducerea litigiilor, cauzate de concedieri mascate de demisii. și va proteja încheierea raportului de muncă care în sector domestic este deja de o volatilitate extremă”.

Există vreo noutate gândită tocmai pentru lucrătorii străini?

„A fost extinsă cazuistica orelor de permis retribuit pentru formare, făcând să intre și cursurile de italiană pentru obținerea permisului de ședere. Apoi poate fi interesant că de concediul matrimonial se va putea beneficia în imediata apropiere a căsătoriei. Pentru cei care se căsătoresc aici și apoi repetă ceremonia, sau sărbătoresc, în patrie, va fi mai ușor să se organizeze”.

Contractul protejează numai o parte dintre lucrătorii domestici. Foarte mulți lucrează la negru.

„Da, noi estimăm că jumătate, dacă nu mai mulți, lucrează la negru. Contractul național, însă, este important și pentru ei. Trebuie făcut cunoscut, pentru că îi protejează, așa cum protejează angajatorii. Este necesar un mare efort de informare”.

Elvio Pasca

Cum se obține formularul E112 pentru tratament medical în străinătate

Indemnizații familiale, se schimbă pragurile de venit

Cum poţi obţine alocaţia europeană pentru copilul tău?

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version