in

Nou contract pentru menajere, îngrijitoare și bone în vigoare de la 1 iulie

Cresc minimele retributive și protecția pentru lucrătoarele mame, permise pentru frecventarea cursurilor de italiană, confirmarea demisiilor și alte noutăți. Semnătura finală din partea sindicatelor și asociațiilor de angajatori se va pune în zilele următoare, în fața ministrului Muncii, dar noul contract colectiv național al menajerelor, îngrijitoarelor și bonelor va intra în vigoare deja de la 1 iulie.

De la angajare la concediere, reglementează toate aspectele raportului de muncă domestică, definind drepturile și obligațiile lucrătorilor și a celor care îi plătesc pentru a le îngriji casa sau pe cei dragi. Reînnoirea prevede măriri ale minimelor retributive care se vor efectua în trei rate, la începutul lui 2014, al lui 2015 și al lui 2016.

Noul contract colectiv pentru munca domestică vizează în primul rând MĂRIRI SALARIALE

Dar există multe alte noutăți. De exemplu, sunt prevăzute dublarea termenului de preaviz pentru concedierea noilor mame, confirmarea obligatorie a demisiei, permise retribuite pentru frecventarea cursurilor de italiană și concedii matrimoniale de care se poate beneficia până la un an distanță de la data căsătoriei.

„în plinul crizei economice nu a fost facil să se găsească un acord care să cuprindă toate cererile lucrătorilor și care să vină în întâmpinarea noilor necesități ale familiilor, însă am făcut pași importanți înainte„, spune Teresa Benvenuto, secretar național al asociației angajatorilor de lucrători domestici Assindatcolf.

„Noi suntem mulțumiți – subliniază Benvenuto – în special pentru că am oferit o oportunitate în plus familiilor care au o persoană infirmă de asistat șapte zile din șapte. Odată cu noul contract este de fapt mai simplu și mai puțin costisitor să se acopere zilele de odihnă ale asistentului familial cu prestațiile unui alt lucrător„.

Elvio Pasca

Ai plătit 20 de ani de contribuții? Iată când poți să ieși la pensie în Italia

Cum se obține formularul E112 pentru tratament medical în străinătate

Indemnizații familiale, se schimbă pragurile de venit

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Populația Italiei crește datorită imigranților

Moldova, cea mai săracă regiune a României