Menajera mea s-a accidentat la locul de muncă. Trebuie să comunic acest lucru cuiva? Ce să fac?
Lucrătorii domestici, menajere, îngrijitoare şi bone, angajaţi regulamentar şi pentru care se efectuează plata contribuţiilor la Inps, au dreptul să beneficieze de indemnizaţii aferente asigurării împotriva accidentelor şi bolilor profesionale.
Contribuţiile de protecţie socială plătite includ, pe de-o parte, o cotă destinată Inail pentru acoperirea eventualelor accidentări (sau boli profesionale) care s-au produs cu ocazia desfăşurării raportului de muncă. Inail, de fapt, este obligat să plătească colaboratorului domestic care s-a accidentat o indemnizaţie pe timpul perioadei sale de abţinere de la muncă din cauza accidentului suferit.
Când lucrătorul domestic suferă un accident trebuie să comunice acest lucru de urgenţă angajatorului care este obligat să prezinte declaraţie de accidentare la Inail în 2 zile de la primirea primului certificat medical sau a eventualului referat de la Urgenţă.
Numai în caz de pericol de moarte trimiterea declaraţiei la Inps trebuie efectuată obligatoriu în 24 de ore, chiar şi utilizând o telegramă sau un fax.
Atenţie însă: obligaţia declarării la Inail nu intervine dacă accidentatul este considerat vindecabil în 3 zile (exclusă ziua accidentării). În această situaţie, angajatorul este oricum obligat să plătească lucrătoarei retribuţia stabilită, inclusiv eventuala indemnizaţie de masă şi cazare.
Cum se prezintă declaraţia la Inail?
Angajatorul trebuie înainte de toate să intre în posesia formularului „4bis PREST”, descărcabil şi de pe site-ul Inail, şi să-l completeze în fiecare parte a sa.
Odată completat formularul, acesta va putea fi predat direct la sediul Inail competent, expediat cu recomandată a/r sau trimis prin mail la adresa de poştă electronică certificată de Inail. În formular vor trebui indicate datele referitoare la certificatul medical deja transmis direct de medic sau de structura medicală care a acordat primele îngrijiri.
În plus, angajatorul va trebui să transmită copia declaraţiei de accidentare trimisă la Inail la Autoritatea de Siguranţă Publică (Comisariat de Poliţie, Chestură, sau, pentru localităţile în care lipsesc, Primarului) din localitatea în care a avut loc accidentul.
În caz de nedeclarare, de declaraţie inexactă sau tardivă, este prevăzută aplicarea unei amenzi administrative care merge de la un minim de 1.290 de euro până la un maxim de 7.745 de euro, aplicabilă de Inail sau de Autoritatea de Siguranţă Publică în unele cazuri.
Av. Mascia Salvatore