Menu
in

Italia, ți-ai dat demisia și apoi te-ai răzgândit? Iată în ce condiții te poți reîntoarce la muncă

Uneori, din cauza unor probleme personale, de exemplu, oboseală accentuată, depresie sau în urma unei discuții mai aprinse cu un șef, salariații sunt tentați să-și dea demisia, iar mulți dintre aceștia chiar o fac. Dar ce se întâmplă dacă, după o noapte în care reevaluează situația, aceștia se răzgândesc și doresc să se reîntoarcă la muncă?

În Italia, ca și în România, acest lucru este posibil, dar doar în anumite situații, lămurite recent de o decizie a Curții Supreme de Casație.

În peninsulă, începând cu anul 2016, demisia sau decizia de încetare a raporturilor de muncă prin acordul părților se transmite, în mod obligatoriu, prin mijloace electronice. Procedura de transmitere electronică a demisiei se folosește în Italia pentru a reduce sau chiar elimina fenomenul “demisiilor în alb”. Această practică implica semnarea în avans a unei demisii, urmând ca angajatorul să o folosească atunci când va avea nevoie să se despartă de un angajat, spre exemplu, în cazul îmbolnăvirii salariatului, a unui accident sau chiar în cazul unei sarcini.

Astfel, dacă demisia nu a fost trimisă autorităților prin mijloace electronice, ea n-a fost înregistrată. Așadar, cel care și-a dat demisia este, de fapt, angajat în continuare și se poate reîntoarce la lucru. De aceea, pentru ca salariatul să aibă mai multe șanse de a reveni la locul de muncă, este bine ca, în cazul în care se răzgândește cu privire la demisie, să o facă cât mai repede posibil.

O altă situație în care se poate găsi un salariat care și-a dat demisia și apoi s-a răzgândit este cea în care demisia a fost transmisă autorităților din Italia. În acest caz, dacă salariatul lucrează la stat, el poate solicita angajatorului reangajarea și, în anumite situații, o poate obține.

Așadar, reangajarea unei persoane ce lucrează la stat și care și-a depus demisia nu este garantată, ea făcându-se numai după ce angajatorul își dă acordul, în urma evaluării situației din cadrul departamentului din care a plecat salariatul și identificarea unor posturi vacante. Măsura nu se poate aplica și directorilor generali, aceștia fiind singurii angajați care nu pot fi reangajați în urma demisiei.

Din păcate, în sistemul privat nu există o asemenea regulă, reangajarea nedepinzând de existența unor posturi libere în cadrul firmei, ci doar de decizia deținătorului afacerii.

Italia, ai plătit la timp ”bollo auto”? Garda de Finanțe a început controlul plăților, iată perioada de prescripție

sursa: avocatnet.ro

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version