Menajera care lucrează la mine de câţiva ani vrea să-şi dea demisia. Trebuie să-mi dea un preaviz? Cum trebuie procedat la INPS?
Menajerele, îngrijitoarele şi bonele sunt libere să întrerupă raportul de muncă însă trebuie să respecte câteva reguli.
Înainte de toate sunt obligate, potrivit legii, să comunice demisia dând un termen de preaviz angajatorului, termen care variază în funcţie de vechimea în serviciu, adică de durata raportului de muncă şi de orarul săptămânal. Dacă acest termen nu este dat, sunt obligate să plătească angajatorului o sumă egală cu retribuţia care le-ar fi revenit în această perioadă dacă ar fi lucrat.
Termene de preaviz
Pentru raporturi cu orar de muncă începând de la 25 de ore săptămânal lucrătoarea este obligată să dea 7,5 zile de preaviz care devin 15 dacă lucrează de peste cinci ani.
Dacă orarul de muncă săptămânal este sub 25 de ore, zilele devin 8 pentru raporturile iniţiate de nu mai mult de doi ani şi 15 zile pentru o vechime de peste doi ani.
În mod clar dacă raportul se întrerupe pentru cauză justă, pentru că de exemplu angajatorul nu a plătit contribuţiile la INPS sau nu a plătit salariul, preavizul nu este necesar. Dimpotrivă, dacă demisia este depusă pentru cauză justă, nefiind posibilă continuarea raportului nici măcar în mod provizoriu, lucrătorul are dreptul să primească indemnizaţie pentru nedarea preavizului.
Este recomandabil să se predea angajatorului o scrisoare de demisie care permite să se evite contestarea dăţii exacte a demisiei şi începutul perioadei de preaviz.
După ce a primit scrisoarea, angajatorul va trebui, în cinci zile de la data încetării raportului de muncă, să comunice acest lucru la INPS.
Confirmarea demisiei
Însă cerinţele nu se opresc aici. În urma introducerii noilor reguli ale Reformei Fornero, demisia trebuie „confirmată”. Există două posibilităţi:
– lucrătoarea domestică cere confirmarea demisiei la Direcţia Teritorială de Muncă sau la Centrul pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi predă angajatorului copia confirmării sau
– lucrătoarea scrie şi semnează o declaraţie pe chitanţa comunicării de încetare a raportului de muncă depusă la INPS.
Dacă nu se efectuează confirmarea, în 30 de zile de la încetarea raportului de muncă angajatorul trebuie să invite în scris (recomandată în mână sau a/r) lucrătoarea să procedeze la confirmarea demisiei urmând una dintre posibilităţile anterioare. Lucrătoarea va avea la dispoziţie 7 zile, de la primirea invitaţiei, pentru confirmarea demisiei.
Este important să fie respectată procedura indicată fiindcă consecinţele pot fi grave. Dacă angajatorul nu se ocupă de confirmarea demisiei, aceasta poate să nu aibă nicio valoare şi astfel raportul de muncă ar continua să-şi producă efectele. Dacă lucrătoarea în schimb, în urma invitaţiei angajatorului, nu face nimic, demisia ar fi pe deplin valabilă.
Av. Mascia Salvatore
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ