Menu
in

Italia, autoturisme fără asigurare: ce pățiți dacă sunteți prins cu o mașină care nu deține o poliță de asigurare valabilă

În Italia, s-a constatat o creștere a numărului șoferilor care circulă cu o mașină și nu dețin o poliță de asigurare valabilă pentru aceasta. De foarte multe ori, această metodă este folosită de persoanele care vor să reducă cheltuielile, dar sancțiunile aplicate în cazul în care se descoperă că acestea utilizează un autovehicul neasigurat sunt cu mult mai mari decât economiile realizate prin neasigurarea lui.

Legislația italiană privind circulația auto pe drumurile publice prevede obligativitatea încheierii unei polițe de asigurare RCA (responsabilità civile auto) pentru toate vehiculele motorizate, obligativitate valabilă și pentru troleibuze și remorci.

Potrivit datelor furnizate de Asociația Națională Italiană a Companiilor de Asigurări, aproximativ patru milioane de vehicule circulă zilnic pe drumurile din Italia fără a avea o asigurare validă. În toate aceste cazuri, odată descoperită lipsa unei asigurări valabile, se pot aplica sancțiuni ce pot ajunge până la sechestrarea autoturismului sau suspendarea permisului de conducere.

Amenzile primite pentru lipsa asigurării RCA

Neasigurarea autovehiculelor care circulă pe drumurile publice din Italia are consecințe asupra celor accidentați de o astfel de mașină, dar se reflectă și în prețul polițelor de asigurare. Spre exemplu, în sudul Italiei, polițele RCA sunt mai scumpe din această cauză decât cele din alte zone ale Italiei. Aici, pentru a acoperi pierderile generate de această practică, companiile de asigurări sunt nevoite să mărească prețul polițelor RCA, iar șoferilor le este din ce în ce mai greu să respecte legea și să încheie polițe de asigurare RCA.

Potrivit Codului Rutier din Italia (Il Codice della strada), pentru o astfel de contravenție, șoferul poate primi amenzi cuprinse între 848 și 3.393 euro.

Amenzile se aplică chiar și șoferilor care nu conduc o mașină neasigurată, dar dețin o astfel de mașină. Astfel, ei pot primi amendă pentru o mașină parcată sau care este împinsă (tractată), chiar dacă acel vehicul este defect sau mult prea uzat pentru a circula pe drumurile publice.

Aceste amenzi se pot reduce cu un sfert din valoare dacă vehiculul este reasigurat în cursul a 15 zile lucrătoare sau dacă, în decursul a 30 de zile de la expirarea asigurării, proprietarul duce vehiculul la dezmembrări.

În cazul constatării unei asemenea contravenții, amenda este plătită de șoferul care circulă fără ca autoturismul să aibă o asigurare RCA valabilă, dar și de către proprietar (așa-numitul principiu al solidarității), dacă acesta nu poate demonstra că autovehiculul a circulat împotriva voinței lui. De exemplu, dacă un tânăr circulă cu mașina neasigurată a tatălui său, amenda îi vizează pe amândoi, dar doar în cazul în care tătăl nu poate dovedi faptul că tânărul a folosit mașina fără a avea permisiunea lui.

Italia, adio dovezii RCA. 4 milioane de vehicule au circulat fără asigurare în 2014

Alte sancțiuni care se aplică pentru lipsa RCA-ului

Pe lângă amenda primită de către conducătorul auto, în cazul lipsei unei asigurări RCA valabile, se va sechestra și vehiculul neasigurat. Dreptul de circulație al autovehicului încetează imediat ce se constată contravenția, vehiculul fiind ridicat și depozitat într-un spațiu care nu este destinat circulației publice. Acest loc de depozitare poate fi stabilit, în anumite cazuri, de către autoritățile locale care se ocupă cu ridicarea și depozitarea autovehiculelor împreună cu proprietarul mașinii. Pentru a reintra în posesia mașinii, proprietarul trebuie să plătească amenda, să asigure mașina pe o perioadă de minimum șase luni și să plătească taxele de ridicare, transport și depozitare a mașinii.

Aceleași măsuri contravenționale, respectiv amendă și confiscarea vehiculului, se aplică si în cazul documentelor de asigurare falsificate sau contrafăcute, dar în acest caz, măsurile sunt mai drastice, și anume vehiculul nu mai poate fi recuperat. În plus, permisul se va suspenda timp de un an.

Articol avocatnet.ro…citește și Cine plătește daunele în caz de accident?

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version