În Italia, aproape toți proprietarii de autoturisme sunt nevoiți să plătească o taxă auto, ce este cunoscută în această țară sub numele de ”bollo auto”. Neplata acestei taxe poate aduce proprietarilor, în funcție de perioada ce trece de la neplata acesteia, o serie de penalități sau chiar sechestrarea mașinii.
Noutatea în acesta an constă în faptul că, deși nu există obligativitatea păstrării chitanței în mașină pentru control, Garda de Finanțe va putea verifica, în afara terminalului de la Registrul auto italian, lista trimisă de fisc (Agenzia delle Entrate) cu cei care nu sunt la zi cu plata taxei auto (bollo auto).
Vă reamintim că taxa neplătită a autoturismului expiră după 3 ani. Această perioadă începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care taxa nu a fost plătită. Pur și simplu, pentru o taxă de mașină neplătită în 2015, statutul de limitări va expira la 1 ianuarie 2019. De asemenea, pentru impozitul de autovehicule neachitate din 2019, în cazul în care proprietarul autovehiculului nu primește o plată până la data de 31 decembrie 2022, atunci se va face prescripția și toate formularele de plată care vor fi trimise după această dată vor fi anulate.
Dacă taxa nu se plătește timp de peste un an, mașina poate fi sechestrată de către autoritățile fiscale, dar doar după ce proprietarul este informat despre sumele totale pe care le are de plătit. La aceste sume se adaugă penalitățile, dobânzile legale, dar și costurile cu ridicarea și depozitarea mașinii.
Cei mai mulți proprietari de mașini din Italia trebuie să plătească o taxă auto pentru fiecare mașină deținută. Excepție de la această regulă fac proprietarii de mașini electrice, de tip hibrid sau adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități.
Taxa auto este obligatorie în Italia, dar, de foarte multe ori și din diverse motive, ea nu este plătită la timp. În funcție de regiune și de perioada trecută de la scadența taxei, proprietarii riscă, pentru neplata taxei, majorarea acesteia cu până la 30% sau chiar ridicarea autoturismului pentru care nu a fost plătită taxa.
Penalitățile pentru neplata taxei auto se calculează în funcție de perioada care a trecut de la data scadentă, și anume:
efectuarea plății într-un termen de 14 zile – 0,1%/zi de întârziere;
efectuarea plății în intervalul cuprins între a 15-a și a 30-a zi – 1,5% din suma inițială de plată;
efectuarea plății în intervalul cuprins între a 31-a și a 90-a zi – 1,67% din suma inițială de plată;
efectuarea plății în intervalul cuprins între a 91-a zi și un an – 3,75% din suma inițială de plată;
efectuarea plății la peste un an de la scadență – 30% din suma inițială de plată.
Așadar, penalitățile nu reprezintă o sumă exactă, ci sunt raportate la perioada trecută de la scadență, în condițiile în care nici taxa auto nu are aceeași valoare pentru toate autovehiculele, ci se calculează în funcție de puterea mașinii.