Regimul închirierilor (sau locaţiilor) a suferit modificări importante în ultimii ani, în special pentru combaterea fenomenului evaziunii fiscale din partea celor care închiriază la negru, adică fără să înregistreze contractul de locaţie la administraţia financiară (agenţia fiscală).
Contractul de locaţie – acel contract prin care se acordă utilizarea unui bun (în acest caz un apartament) în urma plăţii unei chirii – trebuie să fie înregistrat la birourile Agenţiei Fiscale în 30 de zile.
fiscale pentru faptul că plăteşte o anumită chirie.
Neînregistrarea contractului de închiriere sau înregistrarea parţială (de exemplu în cazul în care se înregistrează un contract cu o chirie care nu corespunde celei efectiv plătite) poate avea consecinţe grave pentru proprietarul imobilului şi câteva avantaje pentru cei care trăiesc în chirie.
Ghidul românului în Italia: "Am fost dat afară de la muncă. Ce fac?"
Înregistrarea contractului
Contractul de locaţie nu poate fi înregistrat numai de proprietarul imobilului, ci şi de chiriaş. Aceasta este o noutate introdusă de un recent decret legislativ (d.l. nr. 23 din 2011) care a intervenit în mod notabil asupra drepturilor chiriaşului. Pentru înregistrarea contractului de locaţie, chiriaşul se poate prezenta la birourile Agenţiei Fiscale şi, completând un formular special, poate efectua înregistrarea, declarând propriile date personale şi pe cele ale locatorului, data începerii locaţiei şi chiria plătită.
Este necesară plata impozitelor pentru anii în care contractul a rămas la negru. Pe lângă aceasta, este necesară prezentarea documentelor care dovedesc ceea ce se declară (contractul de locaţie neînregistrat, chitanţe de plată).
Drepturile chiriaşului
Decretul citat a stabilit că atunci când un contract de locaţie nu a fost înregistrat, durata locaţiei este de 4 ani care decurg de la data înregistrării, fie aceasta voluntară sau efectuată din oficiu. Aceasta înseamnă, în caz de neînregistrare a contractului, în primul rând un avantaj pentru chiriaş şi că proprietarul imobilului nu va putea proceda la evacuare.
Neînregistrarea contractului face astfel încât să nu poată fi somată rezilierea, neexistând un termen final pentru durata locaţiei, cu consecinţa că nu va putea fi demarată procedura de evacuare. La scadenţa celor patru ani care s-au scurs de la înregistrare, contractul va fi reînnoit pentru alţi 4 ani.
Chirie mai mică
Alt avantaj al chiriaşului ţine de chiria de plătit proprietarului imobilului. Legea dispune că, atunci când proprietarul nu a înregistrat contractul, în momentul în care acesta este înregistrat, chiria de plătit este egală cu triplul valorii venitului cadastral.
Când chiria stabilită în contractul neînregistrat este mai mică decât cifra rezultată, rămâne neschimbată. Aceasta înseamnă că în urma înregistrării proprietarul ar putea primi o chiriei inferioară celei stabilite în contract.
Avantajele pentru chiriaşul care ia măsura înregistrării contractului nu sunt valabile numai când contractul nu a fost înregistrat, ci şi când a fost înregistrat un contract neadevărat. Adică, când de exemplu chiria indicată este de valoare inferioară celei efectiv plătite sau în cazul în care a fost înregistrat un fals contract de comodat (care este acel contract prin care se cedează un imobil fără a se datora plata vreunei chirii).
Informaţii suplimentare, pe site-ul Agenţiei Fiscale (www.agenziaentrate.gov.it)
Av. Andrea De Rossi