Emiterea unui cec fără acoperire face ca ȋmpotriva celui care a emis cecul să se emită un "act de protest" şi emitentul să fie semnalat tuturor operatorilor economici prin intermediul unui sistem informatic.
"Protestul" constă ȋn semnalarea care se face la un registru informatic (Registru Informatic al Protestelor Cambiale sau Buletin Oficial al Protestelor) privind faptul că o anumită persoană nu-şi onorează datoriile, sau mai bine zis este considerată rău-platnică.
Intraţi ȋn baza de date a rău-platnicilor când emiteţi un cec fără a exista fondurile necesare pentru ȋncasarea lui, sau când semnaţi o cambie sau un bilet la ordin şi până ȋn termenul prefixat nu are loc plata.
Protestul este un act oficial, emis de un notar sau de un funcţionar public, căruia i se face publicitate cu scopul de a-i informa pe toţi cei care au relaţii economice cu subiectul ȋmpotriva căruia s-a emis actul de protest că acesta din urmă nu-şi plăteşte datoriile.
Bineȋnţeles, emiterea actului de protest şi semnalarea comportă o serie consecinţe negative, printre care cea considerată cea mai relevantă este imposibilitatea de a mai obţine un ȋmprumut sau o finanţare de la o bancă sau de la altă instituţie de credit.
Instituţiile de credit, ȋnainte să acorde un ȋmprumut sau o finanţare efectuează verificări şi, atunci când rezultă că ȋmpotriva solicitantul a fost emis un act de protest foarte probabil nu vor acorda ȋmprumutul (astfel va fi imposibil să se solicite de exemplu un ȋmprumut ipotecar, un credit pentru achiziţionarea unui bun sau serviciu, o carte de credit, un ȋmprumut pentru nevoi personale).
O altă consecinţă negativă este determinată de executabilitatea imediată a actului de protest. Creditorul, adresându-se Tribunalului, va putea imediat să-şi recupereze creditul de pe eventualele bunuri din proprietatea debitorului protestând cu ajutorul executorilor judecătoreşti.
CONTINUA…
Av. Andrea De Rossi