Menu
in

Drepturi în Italia, care sunt zilele festive și zilele libere plătite în funcție de diferite evenimente

Doamna Anișoara Racz Sochirca ne-a trimis un mesaj prin care ne solicită să publicăm informații despre zilele libere plătite care se acordă în Italia, atât cele festive cât și cele speciale.

Iată mesajul primit:

”Bună seară ! Vă rog mult să publicaţi zilele de sărbătoare legale în Italia pentru îngrijitoare, precum şi alte drepturi. Ar fi binevenită în fiecare oraş o asociaţie a îngrijitoarelor cu seminare lunare sau măcar trimestriale unde ar putea lua cunoştinţă de unele lucruri strict necesare cum ar fi drepturile şi îndatoririle de serviciu, conduită la locul de muncă şi altele de acest gen. Azi m-a contactat o conaţională şi m-a întrebat dacă ar putea beneficia de un concediu de 3 zile plătit în legătură cu plecarea în ţară pentru înmormântarea tatălui. Am citit undeva că ziua de naştere este zi de odihnă sau în cazul în care vrei să munceşti se remunerează conform legislaţiei. Am căutat pe internet informaţii, dar nimic clar.  Din cauza lipsei de timp şi a conexiunii slabe la internet nu pot obţine informaţia nesecară, de aceea am apelat la ajutorul dumneavoastră. Vă mulţumesc anticipat.”

Iată un tabel cu sărbătorile legale:

În Italia, ca în România, angajații au dreptul, atunci când în viața lor apare un eveniment deosebit, precum căsătoria, nașterea unui copil sau decesul unei rude, la un număr de zile libere plătite, care, în funcție de evenimentul petrecut, poate fi cuprins între două și 15 zile, scrie site-ul avocatnet.ro.


În anumite situații, legislația muncii din Italia, în funcție de evenimentele din viața fiecăruia, prevede o serie de zile libere acordate salariaților, zile care sunt, în general, plătite.

Astfel, potrivit celor mai multe contracte nationale de muncă, angajații pot primi zile libere plătite pentru:

Decesul unei rude

În Italia, angajații au dreptul la un număr de trei zile libere plătite în curs de șapte zile de la decesul soției/soțului sau a unei rude de până la gradul doi.

Căsătorie

Salariații au dreptul la un concediu plătit de 15 zile consecutive pentru a se căsători. Acest concediu nu este strict legat de data căsătoriei, ci el se poate solicita în orice perioadă a anului calendaristic în care angajatul se căsătorește.

Acest concediu nu afectează concediul anual de odihnă și nici vechimea în muncă.

Nașterea unui copil

La nașterea unui copil, doar tatăl copilului poate solicita câteva zile libere. Astfel, pentru a sărbători acest eveniment fericit, el se va bucura de două zile libere plătite.

Alăptarea copilului mic

Femeile care se întorc la serviciu înainte de împlinirea vârstei de un an a copilului sau trei ani în cazul unui copil cu handicap sever au dreptul la două ore plătite (patru ore în cazul nașterilor multiple) pentru alăptarea bebelușului. Aceste două ore se acordă în cazul programului normal (de 8 ore) de lucru. În cazul în care programul de lucru al mamei este redus, ea va beneficia doar de o oră liberă plătită.

Aceste ore libere pot fi acordate și tatălui dacă sugarul i-a fost încredințat doar lui, mama copilului a renunțat la acest drept, mama nu este angajată, este grav bolnavă sau a decedat.

Participarea la competiții, examene sau pentru studiu

Angajații au dreptul la opt zile pe an pentru a participa la examene sau competiții. Pentru a beneficia de aceste zile libere, salariatul trebuie să aducă o adeverință, care să certifice participarea la respectivul eveniment.

În ceea ce-i privește pe cei care lucrează și urmează, în același timp, și o formă de învățământ, ei au dreptul la 150 de ore libere într-o perioadă de trei ani sau până la 250 de ore libere, dacă angajatul urmează o formă  de învățământ obligatoriu. Totodată, ei beneficiază de un schimb de ture, care să le permită să ajungă la cursuri cât se poate de des, nu pot fi obligați să lucreze ore suplimentare și nu pot fi chemați la lucru în zilele de odihnă săptămânală.

Infirmitate gravă

Zilele libere pentru infirmitate gravă (documentată) sunt diferite de concediul medical și se acordă persoanelor care au soția/soțul (chiar și separați legal) sau o rudă de până la gradul doi care se îmbolnăvește grav sau suferă o invaliditate. În asemenea cazuri, angajatul are dreptul la trei zile libere în maximum șapte zile de la accident sau îmbolnăvire. Alternativ, el poate solicita reducerea corespunzătoare a programului de lucru pe o anumită perioadă.

Asistarea unui membru al familiei cu dizabilități severe

Un angajat are dreptul de a solicita un număr de trei zile (sau 18 ore) libere plătite pentru a-i oferi asistență unui membru al familiei, care are dizabilități grave. În această categorie se pot încadra părinții, soția, copiii, nepoții, frații, bunicii sau cumnații.

Donarea de sânge sau măduvă osoasă

Angajații care donează sânge au dreptul, în ziua în care fac acest lucru, la o zi liberă plătită. Persoanele care donează măduvă osoasă beneficiază de 24 de ore suplimentare libere și plătite.

În aceste situații, angajatul trebuie să anunțe firma anterior donării și, ulterior, să ducă un certificat de la instituția medicală unde s-a făcut recoltarea.

Activități electorale

Toate persoanele angajate din Italia au dreptul de a participa la viața publică a țării lor sau a orașului din care provin, iar pentru aceasta se pot implica în alegerile administrative, participând la acestea și ocupând un post în administrație. În aceste cazuri, angajatul are dreptul la perioade libere, dar plătite, pentru a participa la întâlnirile grupului din care face parte, de exemplu, consiliul local.

sursa: avocatnet.ro

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]
Exit mobile version