Orice român care a muncit legal în străinătate şi care a realizat venituri din salarii în străinătate poate beneficia de rambursarea taxelor plătite în plus statului de rezidenţă. De asemenea, se mai califică la restituire de impozite şi românii care au lucrat în Marea Britanie cu contracte de tip „self-employment" şi „self-assessment", un fel de PFA românesc (persoană fizică autorizată – n.r.)- Iată un interviu cu un expert în domeniu, publicat de “România Liberă”.
Românii care au lucrat legal în străinătate au dreptul să primească înapoi banii ce au fost plătiţi în plus sub formă de taxe şi impozite în statul adoptiv. Pentru acest lucru, trebuie să deţină documente, fişe fiscale, chitanţe care să demonstreze calitatea de contribuabili şi să depună un dosar la biroul fiscal în ţara în care au lucrat. Înainte de asta, nu trebuie să neglijeze termenele de solicitare a impozitelor plătite în avans şi pe câţi ani pot fi returnaţi retroactiv.
Dana Mihaela Lupu precizează că românii pot recupera aceste taxe, deoarece, în marea majoritate a statelor dezvoltate, cotele de impozit pe venit nu sunt procentuale ca în România, ci sunt diferenţiate pe categorii de venituri şi de cele mai multe ori sunt progresiv aplicate pe diverse plafoane de venit anual.
Astfel, cu cât sistemul de impozitare este mai complex, cu atât mai mult există posibilitatea plătirii în plus a unor impozite de către un contribuabil, care pot fi recuperate doar la solicitarea sa, pentru că statele nu le rambursează automat.
Ce presupune recuperarea de taxe?
În principiu, procesul de recuperare a taxelor se bazează pe existenţa unei legislaţii ce dă dreptul fiecărui contribuabil de a primi înapoi banii ce au fost plătiţi în plus sub formă de taxe şi impozite. Este absolut normal să se întâmple aşa. Apoi, ca acest drept să poată fi exercitat, trebuie să existe dovezi că au fost plătite impozite în plus. Iar acest dovezi sunt documente, chitanţe.
În ce situaţii are şanse mai mari un român contribuabil într-un stat străin să-şi recupereze impozitul?
Cu cât un român a încasat venituri din munca în străinătate mai degrabă sezonier decât constant în fiecare lună, cu atât mai mult se califică la o returnare de impozit. În plus, de exemplu, veniturile brute anuale de până în 7.000-8.000 euro sunt scutite de impozit pe venit. Ori, dacă un muncitor român a avut un salariu lunar de 1.000 euro şi a muncit doar şase luni, reţinându-i-se impozit pe venit lunar ca şi cum ar fi trebuit să realizeze un venit anual de 12.000 euro (1.000 euro x 12 luni – n.r.), el are dreptul să îşi recupereze de la statul respectiv toate impozitele pe venitul din salariu reţinute. Exemplele de mai sus sunt aplicabile în circa 90% din cazuri. Pe de altă parte, există şi excepţii, cum ar fi situaţiile în care angajatorul declară pe propria răspundere statului respectiv că angajatul său nu va avea alte venituri la alţi angajatori în anul fiscal respectiv.
Din ce taxe se poate calcula suma pentru rambursare?
În peste 95% din cazuri, suma restituită este dată doar de impozitul pe venitul din salarii plătit în avans. Însă, în cazuri foarte rare, se mai pot restitui nişte taxe adiţionale, dacă se dovedeşte că au fost reţinute. De exemplu, contravaloarea pentru taxa de biserică sau alte sume precum alocaţii pentru copii în Germania.
Interviul integral AICI