Decretul „Cura Italia” prevede interzicerea concedierii pentru 60 de zile, până la 15 mai. Dar un nou decret este pe cale de extindere a interdicției până la 17 august 2020.
Să vedem, explicând în detaliu, ce prevăd reglementările actuale privind disponibilizările din timpul coronavirusului.
Concedieri interzise
Concedieri colective
Companiile cu mai mult de 15 angajați care intenționează să facă cel puțin 5 concedieri pentru a-și reduce sau transforma afacerea, nu vor putea face acest lucru până la 18 august 2020.
Procedurile de demitere deja începute sunt de asemenea suspendate de la 23 februarie până la 17 martie 2020 și va rămâne astfel până la 17 august.
Concedieri individuale
O concediere individuală din motive obiective justificate, adică din motive organizaționale sau economice, indiferent de numărul de angajați ai companiei, este în prezent interzisă și va fi așa până la 17 august 2020.
Așadar, disponibilizările făcute din 17 martie vor fi nule.
Concediere pentru depășirea zilelor de concediu medical
Carantina sau perioadele de boală dependente de infecția cu Coronavirus nu pot fi luate în considerare în scopul perioadei maxime de boală care poate fi acordată salariatului.
Prin urmare, concedierile pentru depășirea perioadei de concediu medical sunt, de asemenea, interzise dacă boala provine de la Coronavirus.
Utilizând interdicția de concediere, angajatorul va putea aplica pentru Cassa integrazione (Fondul de concediați), a cărui finanțare ar trebui extinsă în noul Decret, până la maximum alte 9 săptămâni, până la 31 august 2020.
Ce să faci dacă ești concediat între 17 martie și 17 august 2020
Dacă angajatorul dvs. vă comunică concedierea în perioada cuprinsă între 17 martie și 15 mai (perioadă care ar trebui prelungită până la 17 august), va fi posibilă obținerea nulității în fața Judecătorului muncii.
Trebuie respectate următoarele termene de atac: în termen de 60 de zile de la comunicarea concedierii, este necesar să contestați în același lucru în scris, personal sau prin avocat.
În schimb, în termen de 180 de zile de la trimiterea scrisorii, trebuie depusă o cale de atac la Tribunal, Secția Muncii. În acest caz, este necesară asistența unui avocat.
Concedieri permise
Decretul Cura Italia nu suspendă sau interzice următoarele concedieri:
– Concedierea din motive disciplinare;
– Concedierea în timpul sau la sfârșitul perioadei de probă;
– Concedierea la atingerea limitei de vârstă maximă;
– Concedierea lucrătorului domestic;
– Concedierea managerului;
– Concedierea la sfârșitul perioadei de ucenicie;
– Concedierea fostului partener de cooperativă, când a încetat relația asociativă.
DEMISIA MUNCITORULUI: permisă întotdeauna
În plus, nu este prevăzută nicio suspendare pentru demisia lucrătorului (în caz de implicare sau comportament neregulat al angajatorului) și rezilieri consensuale.
Dacă ești muncitor străin
Muncitorii străini au aceleași drepturi ca și cetățenii italieni, prin urmare, va fi posibilă contestarea concedierii nelegitime, dacă este efectuată în perioada în care funcționează interdicția.
Surse normative: D.L. 18/2020 L. 27, n. 27 din 24 aprilie 2020 a transformării în lege a Decretului legislativ 18/2020. A se vedea, de asemenea, documentul ILO: „Interzicerea concedierii în timpul crizei de la COVID-19”
Text în limba italiană:
Licenziamenti al tempo del coronavirus, guida ai tuoi diritti
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ