Legea 183/2010 a stabilit noi termene şi condiţii pentru contestarea concedierii.
• Angajatorul are obligaţia de comunicare în scris a deciziei de concediere. Salariatul poate contesta concedierea în termen de 60 de zile de la primirea scrisorii de concediere sau de la comunicarea de către angajator a motivelor concedierii.
Contestarea concedierii poate fi efectuată direct sau cu sprijinul unei organizaţii sindicale, prin orice document în scris, care poate fi şi extrajudiciar, prin care se comunică voinţa lucrătorului.
• Contestarea concedierii îşi pierde valabilitatea dacă în următoarea perioadă de 270 de zile:
– Lucrătorul concediat nu depune acţiune la tribunal. Lucrătorul are posibilitatea de a prezenta noi documente/probe după depunerea acţiunii la tribunal.
Sau dacă
– Lucrătorul concediat nu iniţiază demersurile necesare pentru realizarea tentativei de conciliere sau de arbitraj, prin transmiterea unei solicitări (direct sau prin recomandată cu confirmare de primire) în acest sens adresate fostului angajator şi comisiei de conciliere.
• Dacă cealaltă parte refuză realizarea concilierii sau a arbitrajului sau dacă în urma parcurgerii acestor proceduri nu s-a ajuns la un acord între părţi, este necesar ca lucrătorul să depună acţiune la tribunal în termen de 60 de zile de la comunicarea refuzului sau de la constatarea neajungerii la un acord.
Termenul de 60 de zile, pentru contestarea concedierilor, se aplică şi în cazul:
– Concedierilor din motive lipsite de valabilitate;
– Concedierilor legate de calificarea raportului de muncă sau de legitimitatea termenului prevăzut în contract;
– Retragerii solicitantului lucrării, în cazul raporturilor de colaborare coordonată şi continuă; • Transferului de la o unitate productivă la alta, începând de la data de primire a comunicării de transfer;
– Nulităţii termenului prevăzut în contractul de muncă pe perioadă determinată;
– Contractelor de muncă pe durată determinată, de colaborare coordonată şi continuă (co.co.co) sau pe proiecte (co.co.pro.)
(Sursa: ANOFM/Atasatul pe probleme de munca si sociale de la Ambasada Romaniei la Roma)