Nu există numai un contract colectiv național de muncă domestică, ci există două. Familiile care angajează menajere, îngrijitoare sau bone trebuie să aleagă pe care să-l aplice.
Și acest contract colectiv național de muncă reglementează toate aspectele raportului de muncă, de la angajare la încetarea activității, stabilind de exemplu care sunt retribuțiile minime și dictând regulile privind concedii, permise.
Însă este diferit în multe aspecte de celălalt contract.
Sunt diferite, printre alte lucruri, încadrarea lucrătorilor, retribuțiile de bază (la care se sumează indemnizațiile care diferă între nordul, centrul și sudul Italiei) și vechimea.
Perioada de probă (60 de zile pentru îngrijitoare, 30 pentru ceilalți) durează dublu față de alte contracte, și există noutăți precum posibilitatea de plată a salariului al 13-lea în rate lunare.
Lipsesc, privind mai bine, regulile specifice pentru lucrătorii străini, care cu un alt contract beneficiază de permise retribuite pentru a frecventa cursuri de italiană sau pot merge în concediu matrimonial într-un an de la căsătorie. Și nu există acea protecție consolidată pentru lucrătoarele mame, cu termene de preaviz dublate în caz de concediere, care a fost una dintre (micile) cuceriri ale reînnoirii vechiului contract colectiv național de muncă.
„La momentul angajării, fiecare familie poate să aleagă ce contract colectiv național de muncă să aplice. Este bine să se specifice în scris acest lucru, astfel ambele părți vor avea drepturi, obligații și condiții ale raportului clare, și în caz de neînțelegeri se va ști la ce text să se facă referire”, spune avocatul Mascia Salvatore.
Ce se întâmplă dacă nu se face în mod explicit referire la un contract colectiv național de muncă? „Se aplică cel semnat de organizațiile cele mai reprezentative ale lucrătorilor, deci textul semnat de Cgil, Cisl și Uil”.
Elvio Pasca
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a anunțat semnarea un protocol de colaborare cu omologul italian
Cum se obține pensia de urmaș din Italia. Citește modalitățile de calcul
Câţi bani îţi dă statul italian dacă rămâi şomer: cel puţin 75% din ultimul salariu
Nou contract pentru menajere, îngrijitoare și bone în vigoare de la 1 iulie
Vrei 139 de euro de la primărie? Totul despre alocaţia pentru nucleul familial