Pentru a beneficia de pensie în Italia, este necesar să îndepliniți condițiile legale de pensionare din această țară și să depuneți cererea de pensionare la instituția competentă din Statul de domiciliu la momentul pensionării.
De exemplu, dacă la momentul respectiv, veți avea domiciliul stabilit în Italia, va fi necesar să depuneți cererea de pensionare, alături de documentele care atestă vechimea dvs. în muncă (carte de muncă, adeverință de vechime, etc.) la biroul teritorial al Institutul Național de Protecție Socială (I.N.P.S.).
În schimb, dacă la momentul pensionării, veți locui în România, va fi necesar să vă adresați Casei Județene de Pensii Publice competente.
Noul contract colectiv pentru munca domestică vizează în primul rând MĂRIRI SALARIALE
Depunerea cererii
În Italia, cererea de pensionare poate fi depusă astfel:
- online – pe site-ul www.inps.it, unde este necesar să vă înregistrați și să vă creați un cont;
- sunând la numerele de telefon: 803164 (apelabil gratuit de la un telefon fix), 06164164 (apelabil de la un telefon mobil);
- cu sprijinul unei instituții de asistență denumită „patronato”, recunoscută prin Lege și care acordă gratuit asistență lucrătorilor.
Calculul
Dacă perioada în care ați fost asigurat în Italia nu este suficient de lungă pentru a putea beneficia de pensie în acest stat, vor fi luate în calcul toate perioadele de asigurare realizate în alte state membre ale UE, deci și în România.
În scopul totalizării perioadelor de asigurare realizate în cele două sisteme de pensii (Italia și România), INPS va purta corespondență în mod direct cu Casa Județeană de Pensii competentă teritorial din România, prin intermediul formularelor europene de legătură, în vederea certificării reciproce a perioadelor de asigurare. Subliniem că valoarea pensiei va fi stabilită în raport cu stagiul dvs. de cotizare la sistemul de asigurări sociale al respectivului stat membru. Aceasta va corespunde perioadelor de asigurare realizate.
Indemnizații familiale, se schimbă pragurile de venit
”20 de ani de contribuții pentru pensia de bătrânețe”
Pensia de bătrânețe
Pensia pentru limită de vârstă (de bătrânețe), numită „pensione di vecchiaia” în Italia. Pentru a putea beneficia de pensia pentru limită de vârstă este necesar să fi îndeplinit vârsta de pensionare și să fi lucrat cel puțin 20 de ani (stagiu minim de cotizare). În anul 2013, vârsta de pensionare pentru lucrătorii din domeniul privat este: pentru bărbați – 66 de ani și 3 luni și pentru femei – 62 de ani și 3 luni.
Vârsta de pensionare va crește treptat, tinzând spre egalizarea condițiilor de pensionare între toate categoriile de lucrători, bărbați și femei. Se preconizează că, în 2018 vârsta de pensionare a tuturor lucrătorilor (bărbați și femei / public și privat / subordonați și autonomi) va fi de 66 de ani și 3 luni, la care se va adăuga o creștere ulterioară stabilită în funcție de evoluția speranței de viață.
Mențiuni:
- Lucrătoarele care până la 31 decembrie 2012 au lucrat legal cel puțin de 20 de ani și au împlinit vârsta de 60 de ani, se vor putea pensiona la împlinirea vârstei de 64 de ani.
- În mod excepțional, lucrătorii (bărbați și femei) înregistrați la INPS, care până la 31 decembrie 2012 au lucrat legal 36 de ani și au împlinit vârsta de 60 de ani sau au lucrat legal 35 de ani și au împlinit vârsta de 61 de ani se vor putea pensiona la împlinirea vârstei de 64 de ani;
- Se aplică în continuare vechile prevederi în cazul lucrătorilor care și-au desfășurat activitatea în condiții grele de muncă (așa zisele „lavori usuranti”).
Pensia anticipată
În anul 2013, pensia anticipată este recunoscută lucrătorilor cu un stagiu minim de cotizare de 42 de ani și 5 luni (în cazul bărbaților) și 41 de ani și 5 luni (în cazul femeilor). Condițiile privind stagiul de cotizare vor crește cu 1 lună în 2014, respectiv în 2015. La respectivul stagiu de cotizare să va adăuga o creștere ulterioară determinată de adaptarea condițiilor de pensionare la creșterea speranței de viață.
În cazul pensionării anticipate, sunt prevăzute următoarele penalizări:
- 1 procent pentru primii 2 ani de anticipare (față de vârsta de 62 de ani) și, ulterior,
- câte 2 procente pentru fiecare an de anticipare.
- fac excepție lucrătorii care până la 31 decembrie 2012 au îndeplinit condițiile prevăzute de legislația anterioară pentru pensia pentru vechime în muncă (pensione di anzianita) și care se pot pensiona anticipat la 64 de ani, precum și persoanele care au lucrat în condiții grele de muncă.
Persoanele care au început să lucreze după 01.01.1996 se pot pensiona anticipat la împlinirea vârstei de 63 de ani, cu condiția să fi realizat un stagiu efectiv de cotizare de minim 20 de ani, iar prima pensie primită să nu fie mai mică decât 2,8 X valoarea lunară a alocației sociale. În anul 2013 valoarea anuală a acesteia este de 5.749,90 Euro.
Vă sfătuim să verificați situația privind contribuțiile dvs. de asigurări sociale fie online, înregistrându-vă pe site-ul INPS fie adresându-vă INPS sau unei instituții de asistență denumită „patronato”, pentru a evita eventuale surprize neplăcute. CURSIV În eventualitatea în care ați descoperit că angajatorul dvs. a omis să vă plătească contribuțiile de asigurări sociale, vă sfătuim să prezentați, în cel mai scurt timp posibil, o plângere la INPS. Potrivit legislației în vigoare, contribuțiile de asigurări sociale pot fi recuperate retroactiv pentru o perioadă de maxim 5 ani, ce se calculează de la momentul depunerii la INPS a plângerii menționate mai sus.
(sursa: Biroul atașatului pentru probleme de muncă de la Ambasada României)
Declararea veniturilor din străinătate
Cum se obține formularul E112 pentru tratament medical în străinătate