Începând cu 3 aprilie 2012, nu mai este nevoie să facem drumul la Prefectură pentru actele emise de consulatele româneşti din Italia care aveau nevoie de legalizare. O serie de acte, cum ar fi traducerea permisului de conducere românesc, nu erau valabile fără confirmarea semnăturii consulilor, depozitate la Prefecturi, confirmare pentru care se plătea o taxă de timbru de 14,62 euro.
România a ratificat Convenţia europeană privind suprimarea cerinţei legalizării pentru documentele întocmite de agenţii diplomatici şi funcţionarii consulari, adoptată la Londra la 7 iunie 1968. România a semnat convenţia la Strasbourg la 21 mai 2010. În 2011 Convenţia a fost ratificată de Parlamentul României, devenind Legea 114/2011, publicată în Monitorul Oficial pe 5 iulie 2011.
Articolul 1 al Convenţiei explică: „În sensul prezentei convenţii, legalizarea înseamnă numai acea formalitate care atestă autenticitatea semnăturii pe un document, calitatea în care persoana care a semnat un astfel de document a acţionat şi, după caz, identitatea sigiliului şi a ştampilei aplicate pe un astfel de document.”
Conform site-ului Consiliului Europei, România a comunicat pe 2 ianuarie 2012 ratificarea acestei Convenţii, care prevede, la art. 7:
“ 1. După intrarea în vigoare a prezentei Convenţii, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei poate invita orice stat nemembru al Consiliului să adere la prezenta Convenţie.
2. Aderarea se va realiza prin depunerea la secretarul general al Consiliului Europei a instrumentului de aderare, care va intra in vigoare în termen de 3 luni de la data depunerii.”