Menu
in

Tofu, aliment miraculos – Rețete

Tofu este un aliment natural, tradițional, în Orientul Îndepărtat în special China. Cuvântul tofu a intrat în limba română din limba japoneză, care la rândul ei l-a împrumutat din chinezescul doufu care înseamnă bob fermentat. Tofu are în compoziție boabe de soia, apă și produse de coagulare. Se produce prin închegarea laptelui de soia și scurgerea sa ulterioară, similară producerii brânzeturilor.

Tofu – sau brânză de soia, cum i se mai spune – se prepară cu un coagulant acid de tipul lămâii sau oţetului. Folosit în reţete, tofu se comportă ca un burete, absorbind orice aromă. Devine şi o prăjitură dacă e amestecat, de exemplu, cu cacao şi îndulcitor, tofu transformându-se într-o delicioasă crema cu aromă de ciocolată. Poate fi folosit prăjit cu diverse feluri de mâncare ca şi cum ar fi carne, chifteluţe cu tofu, hamburgeri cu tofu sau amestecat cu ouă, pentru omletă. Când este îngheţat, poate fi folosit în diverse preparate ca substitut pentru carnea tocată. Folosit mai ales în bucătăria asiatică şi în dietele vegetariene, tofu a pătruns în bucătăriile de pe toate continentele. Preparat cum trebuie, constituie o foarte bună alternativă la carne.

Combinată cu mirodenii, tofu se poate folosi şi la pizza, în sandvişuri, în omlete sau paste, înlocuind perfect carnea şi brânza, atât în dieta vegetarienilor, cât şi a celor care ţin post alimentar. Tofu are mai multe sortimente: natur, în ulei, sărat, afumat, cu condimente (mărar, ardei sau chimen). Consistența sa moale şi gustul delicat îl fac o mâncare agreată de mai toată lumea. Sursă importantă de proteine pentru vârstnici, poate fi consumat însă şi de copii, în amestec cu fructe sau legume. În plus, poate fi preparat în orice mod: fiert, prăjit sau la grătar.

Calciul existent în tofu este un tonic al oaselor, menţine tensiunea arterială în limita normală şi previne apariţia unor forme de cancer. Soia din care se prepară tofu conţine o substanţă care împiedică tumorile să se „îngraşe cu substanţele din organism”. Chinezii consideră tofu drept un aliment cu “energie răcoroasă”, ceea ce contribuie la înlăturarea factorului patogen numit şi ”căldura verii”, care atacă stomacul şi plămânii. Este un aliment indicat bolnavilor de diabet. Cei care se confruntă cu un nivel crescut al colesterolului trebuie să consume zilnic 60 de grame de tofu.

Americanii produc chiar şi un sortiment de îngheţată, „tofutii”, care are ca ingredient principal tofu. Mai puţin grasă decât cea cu lapte, “tofutii” are un conţinut redus de acizi graşi saturaţi şi nu conţine colesterol.

Preparate de post

Salată picantă cu tofu

 

  • Ingrediente: 400 g tofu, 200 g morcovi, 200 g maioneză din soia, o căpăţână de usturoi, verdeaţă (mărar, pătrunjel)
  • Preparare: Se râde pe razătoarea mare tofu, morcovul şi usturoiul, după care se amestecă cu maioneză. Preparatul se ornează cu verdeaţă tocată.

 

Salată de tofu şi ciuperci

 

  • Ingrediente: o varză mică, o conservă de ciuperci, 200 g tofu, o ceapă, zeama de la jumătate de lămâie, ulei, sare, condimente, verdeaţă.
  • Preparare: Se taie tofu cubuleţe, ciupercile mărunt iar varza fin. Ceapă tocată se căleşte în ulei cu apă şi condimente. Se pun ciupercile şi se lăsă pe foc câteva minute. La sfârşit se amestecă cu varză, tofu şi sărea, verdeaţa şi zeama de lămâie.

 

Tofu la grătar cu citrice

 

  • Ingrediente: 400 grame tofu consistent, 2 lămâi, 250 ml suc de portocale, doua linguri sirop de arţar, doua linguri oţet de mere, o lingură ulei de măsline, o linguriţă şi jumătate de rozmarin, doi căţei usturoi, o linguriţă şi jumătate sos de soia, un vârf de cuţit piper negru.
  • Preparare: Se amestecă într-un castron toate ingredientele, fără tofu. Se taie tofu în 8 felii, se aşează într-un vas mare şi apoi se toarnă şi soluţia pentru marinare peste tofu. Se acoperă şi se băgă la frigider pentru 8 ore. Se pregăteşte grătarul la foc mediu şi se unge cu ulei de măsline. Se pun feliile de tofu pe grătar ungându-se cu marinata în timp ce se găteşte. Se ţin aproximativ 5 minute pe fiecare parte.

 

Tofu fingers

 

  • Se taie blocul de tofu în batoane, ca la saleuri. Se înmoaie beţele în unt topit sau lapte. Se dau pe rând prin următoarea compoziţie: pesmet amestecat cu praf de ceapă sau usturoi, pătrunjel uscat, parmezan şi sare. Se prăjesc fără ulei, în tigaie, întorcându-le pe ambele fete, 15-20 minute.

CITEȘTE ȘI:

Supă-cremă de cartofi

Sănătate curată: prăjitură cu fructe, sirop de agave şi faină neagră bio

REȚETA DULCE: Papanași cu dulceață și smântână

Zuppa Toscana, ca pe la noi!

Nu arunca roșiile nefolosite! Iată cum le poți ”recicla”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version