in

Tarte Tatin – Tartă de mere franţuzească

Între secolele XIX şi XX, la Lamotte- Beuvron (Sologne – Franţa), surorile Tatin aveau un pension care le purta numele şi care era faimos pentru bunătăţile sale culinare. Cea mai tânără, Caroline, se ocupa de primirea oaspeţilor, în timp ce sora mai mare, Stephanie, se dedica bucătăriei. Specialitatea ei era o tartă de mere, foarte apreciată de către toţi oaspeţii pensionului. Într-o zi, pensionul fu invadat de mulţi vânători, care aşteptau să mănânce, iar Stephanie îşi aduse minte că uitase să pregătească tortul. Dădu fugă în bucătărie, unse tortiera cu unt, o spulberă cu zahăr, puse feliile de mere şi o băgă la cuptor.

Doar la jumătatea copturii, îşi aduse aminte că uitase să îmbrace formă cu foaia de plăcintă! Fără să stea pe gânduri, luă foaia de plăcintă şi acoperi merele din tavă, apoi băgă tava la loc în cuptor. Aroma merelor ajunse şi în sala de mese, unde mesenii de-abia aşteptau să guste din faimoasă tartă, dar Stephanie nu ştia cum s-o prezinte. După ce se gândi puţin, o răsturnă într-un platou şi constată cu mare surpriză că tarta ei în noua variantă era foarte apreciată.

Aceasta este reţeta originală, care a fost publicată pentru prima oară în 1926, în cartea scrisă de Curnonsky şi Marcel Rouff , ”La France gastronomique”. Luaţi o formă rotundă de aramă, adâncă de circa 6 cm, ungeţi-o bine cu unt, spulberaţi un strat de circa 1 cm de zahăr pudră. Aşezaţi deasupra un strat de felii de mere, adăugaţi bucăţele de unt, şi alt zahăr pudră. Acoperiţi totul cu o foaie de plăcintă, subţire cât un bănuţ. Coaceţi la cuptor, la temperatură mare, timp de 20-25 de minute. Controlaţi dacă e coaptă, ridicând un pic foaia de plăcintă : fructele trebuie să aibă o culoare aurită, iar zahărul trebuie să fie caramelizat. Acoperiţi tortiera cu platoul de prezentare şi întoarceţi-o rapid, cu o mişcare decisă şi având grijă să nu vă curgă siropul de zahăr.

Serviţi-o caldă!

Şi acum, ingredientele şi adaptări moderne :

• 150 gr unt

• 125 gr zahăr

• 4-5 mere (preferabil Renette)

• 1 foaie de plăcintă brisée (foetaj)

Curăţaţi merele, scoateţi cotorul şi tăiaţi-le în sferturi, apoi aşezaţi-le în tortiera pe care aţi captusit-o cu unt şi zahăr, în formă de raze, fără să lăsaţi loc între felii. Înainte de a pune foaia de plăcintă, puneţi tortiera pe focul aragazului, 10-15 minute, pentru a începe caramelizarea zahărului. Adăugaţi foetajul, având grijă să împingeţi marginile inautrul tortierei, băgaţi la cuptor, la temperatura de 180-200° pentru ¼ de oră. Serviţi-o caldă, împreună cu o bulă de îngheţată de vanilie!

Hotelul surorilor Tatin există şi astăzi: http://www.hotel-tatin.fr/

Irena Cara

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tone de pește confiscat si amenzi de zeci de mii de euro aplicate pescarilor români abuzivi

INTERVIU EXCLUSIV cu Episcopului Siluan al Italiei: ”Biserica așa a socotit potrivit, să-i însoțească pe fiii ei plecați peste hotare și să le fie alături”