Menu
in

Spaghetti alla carbonara

Este o rețetă care se prepară foarte des în special în partea centrală a Italiei, în timpul anotimpurilor mai friguroase, fiind foarte calorică. Originea reţetei ”spaghetti alla carbonara” este destul de neclară. Se vorbește despre minierii din regiunea Umbria, care o foloseau destul de des şi care au transmis-o și celor din Roma pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Există alți experți de gastronomie care sutin ca inventatorul ar fi fost napoletanul Ippolito Cavalcanti, nobil care a publicat această reţetă într-o carte. De asemenea, se spune că acest fel de mâncare s-a născut în timpul celui de-al doilea război mondial în momentul în care americanii au adus bacon şi ouă în cantăți mari sub formă de praf, care au fost părți din raţii militare, fiind folosite foarte des sub forma reţetei cunoscute azi ca spaghetti carbonara.

Ingrediente pentru 4 persoane

  • 150 gr guanciale (partea grasă din falca porcului) sau pancetta (bacon)
  • 100 gr pecorino romano sau parmeggiano
  • 5 ouă (4 gălbenușuri plus unul întreg)
  • 350 gr spaghetti
  • piper

Mod de preparare:

Tăiaţi baconul în cubuleţe mici și puneţi-l la prăjit cu puţin ulei de măsline. Când devine crocant se pune de-o parte pentru a se răci câteva minute. Separat, într-un bol, se pun gălbenuşurile de ou şi un ou întreg şi se amestecă bine. Se adaugă pecorino romano sau parmeggiano și se amestecă până când devine o cremă de o densitate moale. Dacă este prea densă se pune puţină apă caldă rezultată de la fiertura pastelor. Când şunca s-a răcit se adaugă în crema creată de ouă şi brânză şi se amestecă. Pastele (spaghetti) se scurg şi se amestecă rapid cu crema. Se adaugă piper proaspăt măcinat iar cine mai doreşte poate să mai adauge puţină brânză rasă.

Reţeta originală nu utilizează smântână, de fapt, doar brânza se amestecă bine cu ouăle pentru a obţine o cremă, dar acest lucru, dacă se doreşte, este o bună alternativă pentru a încerca. În acest caz se înjumătăţeşte cantitatea de pecorino sau parmeggiano. Nu e însă reţeta de carbonara ci poate fi denumită pasta cu şuncă, ouă şi smântână.

Reţeta se îmbină foarte bine şi cu vinul roşu şi cu cel alb.

CITEȘTE ȘI:

Risotto cu gălbiori şi şofran

 

Borș moldovenesc

„Prăjitura invizibilă”: un fel de tort cu mere fondant

REȚETĂ: Supă de găluște

Lalele din roșii umplute cu brânză și castraveți

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version