Când eram mică, „sparanghelul” era un fel de chestiune mitică, de graal culinar. În capul meu de copil, suna la fel cu „arhanghelul”. Apărea episodic şi însoţit de oftaturi nostalgice în povestirile bunică-mii despre „cum trăiam noi la Caracal ca la Viena şi veneau delicatesele ca apa pe Dunăre” şi în amintirile părinţilor mei de prin restaurante franţuzeşti.
De când sparanghelul e peste tot şi se declina în alb şi în verde, îl cumpăr şi îl gătesc cu regularitate. în special în sezon. Cel mai frecvent (după cum se vede şi din alte reţete de pe blog), îl fierb la aburi şi îl mâncăm cu unt şi lămâie. Dar e al naibii de bun şi în quiche-uri ori pe grătar.
De data aceasta, făcând un inventar al achizitiilor rătăcite prin străfundurile frigiderului, am colectat o legătură de sparanghel verde şi o cutie cu roşii uscate. A ieşit ce a ieşit, după o reţetă BBC Good Food, cu mici ajustări.
Ingrediente
100 ml ulei de măsline + puţin extra, pentru unsul formei (eu l-am folosit şi pe cel incare se scăldau roşiile uscate – deja aromatizat cu tot felul de ierburi, a reprezentat cam jumătate din cantitatea totală)
250g sparanghel verde
200g făină care creşte singură (o mai spun, ca să reţineţi – acum se găseşte şi în supermarketurile noastre, yupeee!)
1 lingură frunzuliţe de cimbrişor proaspăt
4 ouă potrivite (că n-am avut 3 mari, cum zicea reţetă originală)
100ml lapte
un pumn de măsline cu sâmburii scoşi, tăiate în jumătăţi
100g roşii uscate, bine scurse de ulei, tăiate în fâşii
100g caşcaval, dat pe răzătoare
sare, piper negru proaspăt măcinat, fulgi de chilli – uşurel cu sarea, că mai sunt şi caşcavalul şi măslinele!
Mod de preparare
1. Fierbe sparanghelul în apă fiebinte cu puţină sare, timp de 2 minute. Scurge şi răceşte imediat sub jet de apă rece, ca să îşi păstreze crunch-ul şi culoarea. Lasă să se zvante.Taie fiecare fir de sparanghel în trei.
2. Preîncălzeşte cuptorul la 175 grade Celsius (dacă ai un cuptor electric cu ventilaţie) sau 190 grade Celsius (la un cuptor fără ventilaţie). Pregăteşte o formă de chec: unge-o cu ulei de măsline, tapetează fundul cu hârtie de copt.
3. Într-un bol încăpător, amestecă faina cu cimbrişorul tocat. Asezonează (cu măsură) cu sare, piper negru proaspăt măcinat şi fulgi de chilli, după gust.
4. Fă un gol in mijloc, adaugă cele 4 ouă bătute, laptele, uleiul. Amestecă uşor, aducând făina spre centru, apoi bate cu mixerul (să trăiască KitchenAid!) timp de 1 – 2 minute, până când obţii o compoziţie omogenă şi aerisită.
5. Păstrează 8 capete frumoase de sparanghel şi 5 jumătăţi de măslină. Adaugă în compoziţie roşiile uscate, restul de sparanghel, restul de măsline şi 2/3 din caşcavalul ras. Amestecă delicat, să nu scoţi tot aerul din aluat.
6. Toarnă în formă, nivelează, decorează cu sparanghelul şi măslinele păstrate. Presară deasupra restul de caşcaval.
7. Dă la cuptor pentru 40 de minute, până când ”pâinea” se simte fermă la atingere, iar suprafaţa ei este aurie. Lasă să se răcorească 5 minute în formă, apoi scoate să se răcească complet pe un grătar.
Mai multe articole de același autor: smarandavornicu.ro