Ca de obicei când pregătesc o reţetă pentru blog, mă informez cu privire la ingrediente şi la istoria respectivului preparat. Nu de alta, dar cred că e bine să ştim de ce şi cum mâncam ceea ce mâncăm. În cazul reţetei de chili con carne, lucrurile s-au dovedit extrem de încurcate. Pentru că, deşi pe aici, prin Europa, îl considerăm un staple al bucătăriei Tex – Mex, mexicanii nici nu vor să audă de el. Un dicţionar de „mexicanism” publicat în 1959 conţine următoarea descriere: „detestabil fel de mâncare pretins mexican, comercializat în Statele Unite, din Texas şi până la New York”. Prima concluzie: e mult mai mult Tex decât Mex!
Când vine vorba despre originea reţetei, lucrurile devin de-a dreptul fantastice, pentru se amestecă realităţi şi informaţii de bun simţ cu legende şi pilde spirituale, mai ceva decât într-o mâncare din carne tocată cu chili şi fasole. De la imigranţii spanioli din Insulele Canare, trecând prin povestea unei călugăriţe din Spania, cunoscută drept „La Dama de Azul” şi prin aventurile faimoşilor cowboysşi Texas rangers, ajungând apoi la lavanderas, femeile care însoţeau armata texană, toată lumea pare ca încearcă să îşi asume proprietatea asupra acestei reţete. De remarcat şi faptul că preoţii spanioli numiseră preparatul „supa diavolului”, datorită iuţimii sale, care – spuneau ei – stârnea simţurile în cel mai nepotrivit mod.
Mult mai aproape de realitate este ideea că acest fel de mâncare s-a născut în rândurile celor săraci şi călători, care străbăteau distanţe uriaşe, trebuind să aibă la îndemână ingrediente şi reţete iefine şi uşor de preparat. Fasolea boabe, ardeii chili şi resturile de carne (deseori uscată) sunt astfel de ingrediente. De altfel, în Texas, existau aşa-numitele „chili bricks” (cărămizi de chili), compuse din carne tocată, grăsime, piper, sare şi ardei chili, toate deshidratate şi presate în formă paralelipipedică, astfel încât să poată fi transportate uşor şi pregătite în cele mai izolate locuri, doar prin adăugarea de apă. Începând cu 1977, chili este felul de mâncare oficial al statului Texas.
Mai trebuie amintite aici şi disputele de-a dreptul internaţionale care se desfăşoară cu privire la denumire şi modul de pregătire. The Chili Appreciation Society Internaţional (da,aşa ceva există) insistă asupra faptului că reţetă de chili con carne NU include fasolea. Alţii spun că roşiile nu au ce căuta în oală cu chili. Pe scurt, reţeta cu fasole ar trebui să se cheme, de fapt, chili beans. Cum o dai, cum o întorci, când vine vorba despre chili, vei nemulţumi pe cineva. Aproape că am fost tentată să intitulez postarea asta „mâncare cu carne de vită tocată, ardei roşii şi fasole boabe”. Voi numiţi-o cum vreţi, dar gătiţi-o, căci bună mai este.
Ingrediente
o 1 lingură de ulei
o 1 ceapă mare, tocată mărunt
o 1 ardei roşu, curăţat de cotor, seminţe şi fibre, apoi tăiat în cubuleţe
o 3 căţei de usturoi mari, tocaţi
o 1 lingură de boia dulce
o 1 linguriţă de boia iute (eu am folosit din cea afumată)
o 1 linguriţă de pulbere de chimion
o 500g carne de vită tocată
o 1 cub supă de vită
o 1 cutie pulpă de roşii de 400g
o 1/2 linguriţă de măghiran uscat
o 1 pătrăţica de ciocolată neagră (amăruie)
o 2 linguri pastă (concentrat) de roşii
o 1 cutie de boabe de fasole roşie, limpezite sub apă rece şi bine scurse
o Opţional – pentru servit: smântâna şi orez alb fiert
Mod de preparare
1. Într-o cratiţă, încinge uleiul la foc mediu. Pune ceapa la călit, pentru 5 minute – să se înmoaie şi să devină translucidă, fără să se coloreze. Adaugă usturoiul tocat, amestecă, lasă încă 1 minut.
2. Pune în cratiţă ardeiul roşu cubuleţe, cele 2 tipuri de boia şi chimionul pulbere. Amestecă. Lasă la călit 5 minute, amestecând din când în când.
3. Măreşte flacără, pentru a încinge bine cratiţa. Adaugă carnea tocată, desfăcând grămăjoarele cu muchia lingurii sau cu o furculiţă, astfel încât să se rumenească frumos, să sfârâie, nu să fiarbă. Lasă la foc mare cam 5 minute, amestecând mereu.
4. Dizolvă cubul de supă în 300ml apă fierbinte. Toarnă în cratiţă supa astfel obţinută, pulpa de roşii şi cele 2 linguri de pastă de roşii. Amestecă. Presară măghiranul uscat şi adaugă pătrăţica de ciocolată amăruie. Las-o să se topească, amestecă din nou.
5. Acoperă cratiţa, micşorează flăcăra aragazului şi lasă să fremete la foc redus cam 20 de minute. Verifică şi amestecă din când în când, să nu se lipească şi nici să nu scadă prea tare – poţi adăuga 1 – 2 linguri de apă, dacă sosul pare prea consistent. Ceea ce vrei să obţii este o compoziţie groasă, dar suculentă şi parfumată.
6. E timpul să adaugi boabele de fasole bine limpezite si scurse. Amestecă şi lasă să mai clocotească mărunt încă 10 minute. Dă deoparte de pe foc şi lasa chili-ul să se odihnească vreme de 10 minute, pentru ca toate aromele să aibă timp sa se întrepătrundă.
7. Serveşte, eventual cu smântână şi garnitură de orez alb. Însă poţi pune deasupra şi alături oricare dintre următoarele: brânză rasă, tortilla chips, pâine de porumb, tortillas şi chiar paste.
Poftă bună şi o bere (Corona) rece alături!
Mai multe articole de același autor: smarandavornicu.ro