in

Trei stiliste românce, lansate la „Lumea Modei” din Milano

„Lumea modei – 3 continente 9 naţiuni”, eveniment organizat la Milano `n perioada 21 – 27 septembrie, după un proiect al Giovannei Repossi, a lansat o serie de tinere studente la Academia de Arte Frumoase Brera, între care şi trei tinere românce, Alina Stroie Mărgulescu, Florina Ivaşcu şi Olimpia Dobrotă.

Ideea a pornit din dorinţa de a da o mai mare vizibilitate tinerilor designeri veniţi din toată lumea care au ca punct comun specializarea la Academia de Arte Frumoase Brera. Deschiderea către design a prestigioasei şcoli milaneze a permis selectarea celor mai buni stilişti. Tinere talente care amestecă pasiunea pentru modă cu sugestiile de artă pe care le „absorb” în Academie. Hainele au fost puse în vid şi atârnate pe pereţi în Palatul Diesel din Via Stendhal numărul 36, la Milano.

Jos masca socială

Alina Stroie Mărgulescu (în fotografie în dreapta, alături de un model) are 28 de ani, este născută la Întorsura Buzăului, dar la Milano a sosit de la Bucureşti. Laureată în Pictură Murală la Universitatea Bucureşti şi studentă la Universitatea de Arte Plastice şi Design, anul acesta şi-a îmbogăţit cunoştinţele în design vestimentar, la Milano. Creaţiile sale trimit într-un trecut apropiat, inedit, prin capacitatea liniilor fine, care formează noi volume.

„Sunt prezentă cu colecţia Treasure Inside, realizată sub îndrumarea designerului italian Francesca Liberatore. Rochia expusă de mine subliniază ideea unui abandon al măştii sociale pe care fiecare dintre noi o are, şi pătrunderea în intimitate. Tot evenimentul a urmat conceptul artistic, de aceea lucrările au fost expuse în vid”, a declarat pentru Gazeta Românească creatoarea de modă Alina Stroie Mărgulescu.

Pentru femei puternice

Florina Ivaşcu (foto) are 24 de ani, este născută la Slatina, a terminat trei ani de studiu în modă la Sibiu şi a continuat masterul la Cluj. A obţinut o bursă de studiu – ultimul an de master – la Academia de Arte Frumoase Brera. Aici a aprofundat ceea ce a învaţat în România despre modă, având cei mai buni îndrumători, care lucrează pentru Camera Naţională a Modei şi susţin tinerii designeri în parcursul lor.

La San Francisco a reprezentat Academia Brera, şi a fost premiată. Ca şi planuri de viitor, i-ar plăcea să continue cariera în Italia. Nu i-ar displacea însă întoarcerea în România, fără a întrerupe colaborarea cu Academia. Rezultatul studiului aprofundat este această rochie splendidă, un omagiu adus unei femei puternice. „Această ţinută poate fi purtată de oricine, este însă dedicată unei femei puternice. Vorbind despre această atitudine puternică, am realizat şi o colecţie de gulere foarte cerută, plecând de la inspiraţia anilor ’20 mergând pe stilul androgin”, ne-a declarat creatoarea de modă Florina Ivaşcu.

Sculpturi îmbrăcate

Potrivit informaţiilor oficiale furnizate de organizatori, Olimpia Dobrotă (foto) are o experienţă de mai bine de zece ani ca şi specialistă în croitorie, perfecţionându-şi tehnica în ce priveşte vestimentaţia realizată pe măsură. S-a născut la 19 martie 1973 la Sibiu, este absolventă a Universităţii Lucian Blaga, Inginerie, la specializarea Designul Produselor Textile, şi Facultatea de Istorie şi Patrimoniu, specializarea Design Vestimentar.

Deşi studentă la master la Cluj, a avut ocazia prin intermediul unei burse Erasmus să urmeze anul 2 la Academia de Arte Frumoase Brera. Creaţiile sale sunt nişte sculpturi care pot fi îmbrăcate. Drept dovadă, această creaţie din hârtie, premiată recent la Milano, la concursul „Moda în hârtie 2011”.

Este expoziţie itinerară care are ca obiectiv principal realizarea legăturii între tinerii designeri şi întreprinderile din lumea modei. Creaţiile sunt realizate numai din hârtie şi carton de către studenţi selecţionaţi din cele mai bune academii şi universităţi italiene.

„Am început cu o documentare din baroc, şi am studiat formele voluminoase specifice acestei perioade, apoi am căutat informatii până în arta contemporană, atât în design cât şi în arhitectură. Toate aceste informaţii a trebuit să le interpretez în funcţie de materialul propus şi care este specific expoziţiei, respectiv hârtia. Ni s-a cerut să fie hârtie reciclabilă, iar eu am ales să transpun toate informaţiile din documentare prin intermediul benzilor de hârtie fotografică, respectiv bordura albă care este tăiată înainte de obţinerea fotografiei.

Am folosit cam 200 metri de hârtie fotografică, recuperată de la un magazin foto înainte de a fi aruncată, iar o altă parte de hârtie a fost sponsorizată de fabrica de hârtie Cordenons din Milano”, ne-a declarat creatoarea de modă Olimpia Dobrotă. Creaţia continuă să fie prezentată la diferite expoziţii la Milano, Roma şi Madrid. Rochia a fost cedata organizatie Saveart, miscare artistica si culturala fondata de artista Maria Teresa Illuminato.

Georgiana Baciu

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cele mai mici ţări din lume, dar cu impact major asupra turismului

Studiu / Secretul imigrantului român de succes: să cunoşti cât mai mulţi străini în ţara de destinaţie