Cerul nu mai este același și confirmarea vine direct de la NASA care a anunțat că a descoperit că în jurul Pământului se învârte încă un satelit natural în afara Lunii. Nu e ușor de observat și astronomii l-au putut studia datorită unui telescop special situat în Haleakala, insulele Hawaii: sistemul de supraveghere antiasteroizi, Pan-STARRS 1, l-a descoperit pe 27 aprilie.
HO3 2016, acesta este numele dat de oamenii de știință de la NASA ”noii Luni” cu diametrul de circa 91 de metri și care se va roti încă multe secole în jurul Terrei. Această a doua ”Lună” este în realitate un asteroid blocat într-un ”mic dans” cu Terra pe o orbită deosebit de eliptică înclinată la 8 grade. Deși atracţia gravitaţională exercitată de Terra nu se compară cu cea a lui Jupiter, planeta noastră ”agaţă” din când în când mici asteroizi, atrăgându-i în câmpul ei gravitaţional şi fixându-i pe orbită pentru un anumit interval de timp.
Majoritatea acestor obiecte spaţiale, denumite TCO (Temporarily Captured Objects), rămân pe orbită între 6 şi 18 luni, după care scapă din câmpul gravitaţional al Pământului şi se pierd în spaţiu. Dar altele şi altele sosesc mereu în locul celor pierdute.
CITEȘTE ȘI:
O româncă de 14 ani a făcut senzație în ”Game of Thrones”. Află-i povestea!
Peste 100 de ani, plajele din Italia şi Spania vor fi pustii. Vezi care este motivul!