Menu
in

Sondaj: Peste 50% din români nu şi-ar dori un vecin homosexual

Românii sunt intoleranţi faţă de minorităţi etnice sau religioase, au tendinţa de a respinge tot ceea ce este diferit, fie că este vorba de preferinţe sexuale, de etnie sau de religie, sugerând o societate închisă şi cu o disponibilitate redusă de a accepta minorităţile, relevă un studiu al Fundaţiei Soros, remis, joi, AGERPRES.

Potrivit studiului ''Religie şi comportament religios'', unul din şase români nu ar dori să aibă vecini musulmani, evrei şi maghiari, iar mai mult de jumătate din populaţia României nu ar dori să aibă vecini homosexuali.

Grupul etnic majoritar (românii) este mai intolerant decât grupurile etnice minoritare.

Raportat la religie, datele indică o similaritate surprinzătoare a nivelului de intoleranţă între două grupuri extrem de diferite – respondenţii de religie ortodoxă şi ateii sunt cei mai intoleranţi.

Romii şi sectanţii sunt respinşi de o treime din români, fiind a doua mare categorie respinsă de români. Romii sunt singura minoritate respinsă de persoane cu educaţie superioară, persoanele cu cel puţin câţiva ani de facultate fiind mult mai intolerante decât media cu această minoritate.

Analiza profilului celor care resping minorităţi arată o tendinţă îngrijorătoare, adaugă autorii studiului, persoanele sub 30 de ani sunt mai intolerante decât cele peste 30 de ani.

În geografia intoleranţei Moldova şi Capitala sunt cele mai intolerante regiuni. Cea mai tolerantă regiune a ţării este Banat-Crişana-Maramureş.

Cercetarea ''Religie şi comportament religios'' a fost realizată în cadrul programului Studii Electorale Româneşti ale Fundaţiei Soros pe un eşantion de 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţintă, cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de încredere de 95%.

Datele au fost culese în perioada 1 – 21 iunie 2011. Cercetarea 'Religie şi comportament religios' este prima analiză completă a fenomenului religios la nivelul populaţiei României, care pune sub lupă valorile, comportamentele şi raportarea la politici şi viaţă politică la nivelul celor mai importante confesiuni întâlnite în România.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version