Menu
in

Românii din Italia, predispuşi la diabet: mâncăm prea multe paste

Imigranţii au o sănătate mai şubredă, din cauza alimentaţiei în stil italian. Tulburări gastrointestinale, diabet, hipertensiune, cele mai răspândite afecţiuni. Serviciului de promovare a sănătăţii de la Asl 8 din Cagliari a făcut un studiu şi a aflat la ce boli sunt predispuşi străinii din Italia. Românii sunt predispuşi la diabet, pentru că exagerează cu pastele şi pâinea.

Sănătatea imigranţilor se înrăutăţeşte pentru că mănâncă „all’italiana„. Sosesc în Italia cu o sănătate bună, dar apoi încep să sufere de patologiile italiene, din cauza schimbării obiceiurilor alimentare. Printre afecţiunile majore se numără diabetul, tulburările gastrointenstinale, hipertensiunea, care variază în funcţie de etnie: diabetul afectează în special românii şi senegalezii (din cauza consumului excesiv de paste şi pâine), în timp ce ucrainenii, în special femeile, sunt hipertensivi.

Acesta este rezultatul studiului privind obiceiurile alimentare ale populaţiei imigrate din provincia Cagliari, realizat, pentru prima dată în Sardegna, de Serviciul de promovare a sănătăţii de la Asl8 din Cagliari, în colaborare cu Universitatea din Cagliari şi cu Provincia.

Un studiu care analizează cum schimbarea obiceiurilor alimentare, a ritmurilor, a stilului de viaţă, este un indicator fundamental al stării de sănătate şi a integrării sociale a imigranţilor. Obiectivul studiului este promovarea „unei intervenţii sanitare şi sociale care să poată garanta răspunsuri diferenţiate, pe baza fiecărei specificităţi – explică Silvana Tilocca, director al Serviciului de promovare a sănătăţii Asl8 -. Din acest motiv vom continua anchetele, descompunând studiul pe etnii, pentru a organiza apoi întâlniri de informare cu reprezentanţii diferitelor comunităţi”.

„Printre afecţiunile cele mai răspândite – explică Tilocca – sunt cele legate de schimbarea obiceiurilor alimentare (problemele de ordine gastrointenstinal constituie 35-40% dintre patologiile prezente), cele legate de condiţiile dezavantajate de viaţă şi muncă: de la tulburările respiratorii şi pulmonare la cele de ordin osteoarticular, la patologiile din sfera genitală, în mod tipic feminine”.

Timpul de şedere în Italia este fundamental, „fiindcă este strâns corelat cu sănătatea – adaugă Tilocca -: există tulburări care apar încă din primul an, cum sunt cele de ordin gastroenterologic şi respirator şi patologiile care apar după mai mulţi ani, cum sunt diabetul, afecţiunile cardiovasculare şi tumorale”.

Erorile principale

Pe lângă aceasta, studiul analizează obiceiurile şi necesităţile alimentare ale imigranţilor: printre erorile principale, consumul excesiv de paste, coca-cola, băuturi carbogazoase şi cafea care determină tahicardie şi probleme gastrice; prea multe dulciuri, care provoacă prezenţa de carii dentare şi alte patologii ale aparatului bucal, în special la copii. În timp ce resimt o carenţă de cărnuri, condimente şi unele verdeţuri din ţările lor de origine, deseori necunoscute în Italia.

În diete, multe cereale şi puţine fructe: 75% mănâncă cereale sau derivate o dată sau de mai multe ori pe zi, iar 27% consumă fructe mai puţin de o dată pe lună; dintre proteine, cea mai folosită este carnea; 63% consumă lapte o dată sau de mai multe ori pe zi, 20% nu au consumat niciodată iaurt sau brânzeturi. Tentativa de a-şi reconstrui cultura este „împiedicată de o serie de dificultăţi – continuă Tilocca -, începând de la găsirea mâncării de acasa pe piaţă; şi apoi sunt condiţiile economice, deseori dezavantajate”.

Si mai ales, proasta informare: „Ar fi necesară o reeducare alimentară: nu pot să asimileze numai aspectele negative ale stilului nostru de viaţă, ci trebuie să le permitem să-şi păstreze propriile obiceiuri, astfel încât şi noi să putem prelua aspectele pozitive: integrarea se realizează şi prin schimb cultural”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version