Cineastul român va fi prezent pentru prima dată la Festivalul de Film de la Trieste, deși primul său mare succes – filmul ”Moartea domnului Lăzărescu” – a câștigat ediția a 16-a în 2006. Unsprezece ani mai târziu va sosi la Trieste ca autor ”consacrat” și își va prezenta noul film, ”Sieranevada”, primit în mod triumfal la Festivalul de la Cannes (unde a fost unul dintre ”câștigătorii morali” ai concursului) și care lunile următoare va rula în Italia.
Filmul introduce spectatorul într-un apartament din București unde – la trei zile de la atentatul asupra redacției revistei Charlie Hebdo și patruzeci de la moartea tatălui – Lary, neurolog în culmea carierei, își petrece duminica cu întreaga familie, reunită pentru comemorarea defunctului. Însă nu totul decurge cum era prevăzut: în urma unor discuții, neînțelegeri, comploturi, Lary va fi constrâns să-și înfrunte propriile temeri și să-și reconsidere locul în cadrul familiei. Și să spună adevărurile sale. Un film care, ca întotdeauna în cinematografia lui Cristi Puiu, observă de îndeaproape intimitatea domestică – și conflictele sale – pentru a descrie o întreagă țară, dacă nu chiar un continent.
Înființat în ajunul căderii Zidului Berlinului (ediția ”zero” este datată 1987), Festivalul de Film de la Trieste – condus de Fabrizio Grosoli și Nicoletta Romeo – este primul și cel mai important eveniment italian dedicat cinematografiei central-estice, care continuă să fie de aproape treizeci de ani un observator privilegiat privind cinematografia și autorii deseori puțin cunoscuți – sau chiar necunoscuți – publicului italian și, mai în general, celui ”occidental”. Mai mult decât un festival este o punte care face legătura între latitudinile cinematografiei europene, descoperind în avans nume și tendințe sortite să se impună în panorama internațională.
Cea de-a 28-a ediție a festivalul se va desfășura în perioada 20-29 ianuarie 2017 .
CITEȘTE ȘI:
20 de filme în avanpremiera unei vacanţe în Italia